Fritezzz

Fritezzz

iedereen houdt wel van een lekker frietje op zijn tijd, oké patatje voor andersdenkenden. Daar heb je dan wel een werkende frietpan voor nodig. Ik wilde vorige week zelfgemaakte frietjes maken, maar bij het voorbakken ging het al mis. Voorbakken en na 4 minuten al bruine friet kan dus echt niet. Bleek dat onze pan alleen nog maar maximaal aanstond, en niet meer regelde. Buiten dat dit vervelend is, is het ook uitermate gevaarlijk. Nu hadden we een mooie pan gevonden die vrijwel vetloos friet kan maken, voor de laagste prijs (zo ben ik dan wel), maar met de levering door BCC ging het niet helemaal goed. Nu online besteld en over een uur afhalen in de winkel. Mooie borden bij de Makado, maar wat er niet bijstond was mits voorradig. Dus stonden we een uur later in de winkel, maar geen AirFryer… Zo heet de moderne uitvoering van de Philips frietpan zonder olie. Je moet tenslotte ook aan de gezondheid denken. Een paar dagen later was de pan voorradig en staat nu te wachten op het eerste gebruik.
Neem dan onderstaand plaatje, rijendik voor een frietje van Reitz aan de markt in Maastricht.
Reitz is al meer dan 100 jaar, vanaf 1909, hét adres in Mestreech voor de enige echte handgedraaide “TUUT” verse frites en is daarmee ook meteen de oudste friture van Nederland!!!
Even verder met een stukje op hun site:Onze aardappelen komen uit Maastrichtse bodem en worden door de boer met veel zorg behandeld, geselecteerd en wekelijks in kisten in onze kelder gelagerd. Elke dag worden de aardappelen vers geschild om vervolgens à la minute tot frites van 12mm te worden versneden. Na te zijn voorgebakken en afgebakken worden de frites in een handgedraaide “tuut” gedaan en serveren wij U de verste en ambachtelijkste frites die U kunt krijgen.
Het bewijs staat op de foto. Die frites zijn zo lekker dat mensen uren in de rij staan voor een portie… En geloof me, ik, bak ze nog liever zelf. Aan beide zijden ligt overigens een friture, die hebben het in de verste verte niet zo druk.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

13 Comments

 1. logbankje

  De AirFryer is een groot succes, hoor steeds vaker dat men er een heeft gekocht.
  sommige friettenten steken met kop en schouder boven de rest uit. Hans

 2. ria

  Patat hoort gewoon in de olie gebakken te worden, al dat rare gedoe tegenwoordig net of je slank wordt van een anders gebakken patatje, daar is wel iets anders voor nodig! En je proeft heus wel het verschil!

 3. Het eerste wat ik gedaan heb in sept. 2005, na het veranderen van mijn slot en nieuwe sleutels en ex dus eruit te hebben gekicked, was de frituurpan uit de kast pakken, in een vuilniszak doen en sorry, maar direct in de gewone vuilnisstort gegooid, niks niet eens weggebracht of het vet eruit gehaald, en wat een adem kreeg ik toen ik dat deed… en nog altijd, is hier sinds die tijd, nul frituur te vinden, ja je kunt zonder, want er is ook ovenfriet en als ik echte wil, ga ik naar de kwalitaria hier, die in Flevoland op 1 staat, al jaren in de top 3 in elk geval en ooit zelfs landelijk op 1 heeft gestaan.

  Als ik ooit in Maastricht ben? Dan ga ik zeker die Reitz eens opzoeken 😀

  X

 4. Goede morgen Sjoerd, lekker af en toe een frietje eten, lang geleden dat ik dat heb gedaan. Maar in mijn eentje ga ik dat proces van friet bakken niet in. De lekkerste friet die ik in mijn leven at was de friet die mijn vader elke zaterdag bakte.
  Hij kocht speciale frietaardappelen bij een boer in de buurt, stond zaterdag om zes uur te schillen en te snijden. De frietpan stond in de garage omdat mijn moeder de stank in huis niet wilde. De frietjes werden eerst verschillende malen gewassen en gedroogd, dan voorgebakken. En als we gingen eten ( zo rond half een ’s middags) en de sla was gemengd en mijn moeder begon aan de biefstuk, dan gingen ze weer in het vet. Zo lekker heb ik nooit zelf friet kunnen maken al heb ik het wel geprobeerd. Ook de schoon- en kleinkinderen die er bij kwamen hebben het nog over opa’s frieten, de lekkerste ter wereld. Misschien als ik ooit nog eens in Maastricht kom, ga ik in die rij staan en proeven of die friet aan mijn vaders friet doet denken.

 5. ja, ik ken die zaak en zie ze aanschuiven, ik heb er ook al eens frietjes geproefd, maar de belgische blijven de beste :o)
  en volgens mijn zoon zijn de mijne het beste, maar gelukkig is mijn frietketel nog niet ontregeld, anders kwam ik op 2 na jou

 6. marjolijn1

  Een frietje is op zijn tijd best lekker, maar niet lekker genoeg om er zolang voor in de rij te gaan staan.
  Succes met je nieuwe frietpan!

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: