Quiche – koken voor je plezier (2)

Quiche – koken voor je plezier (2)

Eigenlijk had hier als titel boven moeten staan Quiche – koken in de sneeuw. Maar dat was niet letterlijk. Sakkerdjie wat een weer hier gisteren. Sneeuw, hagel, regen, en af en toe een glimp van de zon. Dus rustig de tijd om een quiche te bakken en tussendoor naar het wielrennen te kijken. En of dit nu wel of geen Quiche Lorraine is kan me eigenlijk niet zoveel schelen, hij smaakte super.

Ingrediënten:
250 gram spekjes
1 grote prei
125 gram boter
250 gram bloem
200 gram crème fraîche
peper en zout
melk
5 eieren
pakje Parmezaanse kaas (geraspt)
ijskoud water

Bereiden:
Eerst het deeg voor de Quiche maken, want dat moet nog even een uurtje terug de koelkast in. Doe het meel in een mengkom en snij de koude boter in kleine blokjes doe deze bij het meel en zorg dat alle blokjes onder het meel zitten. Kneed deze blokje met de hand totdat er een kruimelige massa ontstaat. Voeg vervolgens een lepel koud water, een theelepel zout, wat peper en een geklutst ei toe. Maak er vervolgens een soepel deeg van. Zet dit even een uurtje terug in de koeling (even in een plasticje draaien). Zorg er wel voor dat je het een uur voordat je begint met de rest dit eruit haalt, anders is het heel moeilijk uitrollen.
Zet de oven aan en stel de temperatuur in op 190 graden (ca 10 min voorverwarmen). Bak de spekjes uit totdat ze lekker bruin, maar zeker niet te bruin, zijn, doe daar dan de inmiddels gesneden prei bij en bak deze even mee totdat de prei zacht begint te worden zet hierna het vuur uit.
De mengkom kan gebruikt worden voor de saus, scheelt toch weer wat afwas, doe daar 100 ml melk, de crème fraîche, vier geklutste eieren in en roer dit met een garde tot een homogene saus. voeg hier een derde van de Parmezaanse kaas bij en roer nogmaals goed door.
Daarna rollen we met de deegrol de bol deeg tot een mooie ronde lap deeg uit, wat groter dan de diameter van de quiche vorm en de hoogte van de vorm. Vet de vorm in met boter, rol met behulp van de deegrol de lap deeg in de vorm en druk de randen goed aan. snij met een mes het overtollige deeg af. Prik met een vork gaatjes in de bodem zodat er geen lucht onder gaat staan. Vul de quiche met de inmiddels wel afgekoelde spekjes en prei, voeg voorzichtig de saus toe en bestrooi de bovenkant met de rest van de kaas. Zo, nu nog dertig minuten op 190 graden in de oven en de quiche is klaar. Als het goed is is de bovenkant dan mooi bruin en de binnenkant droog.
Nadat we gezellig aan tafel gingen schoot me in de gedachte dat ik vergeten was om een foto te maken van het resultaat. Snel mijn mobiel gepakt een het laatste stuk nog even op de foto gezet, want even later was ook dit op…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

 1. Zag bij kennissen die een boerderijtje in Belgie hebben ook al dat ze sneeuw in de tuin hadden en wat een pracht klassieker he met winnaar Wout Poels. Quiche maak ik eigenlijk nooit zelf , zal je recept bewaren 🙂

 2. Ik noem dit gewoon een preitaart terwijl ik hem bijna altijd in Frankrijk maak, hihi. Hier hebben ze in de koeling ronde lappen deeg, twee verschillende soorten, lekker makkelijk. Ik maak er dan nog een wortelsalade bij. Een of twee grote wortelen grof raspen, handje rozijnen erdoor en wat vinaigrette erover. Wat had ik een medelijden met die wielrenners.

 3. hanscke

  Ik heb ze gisteren ook zien ploegen door de hagel, de regen en de wind. Helaas heb ik de finale niet kunnen zien, want we moesten naar een verjaardag. En weet je wat we daar voorgeschoteld kregen? je raadt het nooit: Quiche! En het smaakte echt heerlijk!

 4. Ha die Sjoerd,

  Ha! Ik ben er weer en val meteen met m’n neus midden in de boter.
  Eh… quiche!
  Heerlijk en nog een recept er bij…
  Je snapt zeker wel, wat ik dit weekeinde voor mijn verloofde ga maken…

  Smakelijk!
  Groetjes van Marlou

 5. Goede morgen Sjoerd. Mooi gelukt je quiche, waar zou ik de spekjes door kunnen vervangen? Als vegetariër eet ik dus geen spekjes. Kan ik daar champignons voor gebruiken?
  Ik heb ook naar LBL gekeken prachtige zege voor Wout Poels, ik gunde het die jongen zo nadat hij toch behoorlijk in de kreukels heeft gelegen.
  Voor vandaag een fijne maandag gewenst.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: