Herman Boerhaave
Herman Boerhaave

Herman Boerhaave

Wie Herman Boerhaave is hoef ik u niet te vertellen. want wie kent hem niet als arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Hij was een hoogleraar die een tijdlang drie van de vijf leerstoelen van de medische faculteit bekleedde, rector magnificus was van de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus botanicus Leiden. Hij stond bekend als begenadigd docent en was een van de bekendste mannen van Europa, wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen. Boerhaave’s motto was Simplex sigillum veri – Eenvoud is het kenmerk van het ware. Bij ons bezoek aan Leiden waren we ook in de Pieterskerk, waar Boerhaave na een lang ziekbed werd begraven. Niet ver van zijn graf staat dit gedenkteken ontworpen door Frans Hemsterhuis en in 1762 vervaardigd door Antony Wapperon.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

12 Comments

 1. logbankje

  Een naam die klinkt als een klok, wel wrang dat hij zelf na een lang ziekte bed is gestorven. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 2. Voor mij, geboren en getogen in Noordwijk wat vlakbij Leiden lig een bekende naam. Wij gingen voor ziekenhuis bezoek altijd naar Leiden en veel plekken in die stad dragen zijn naam.

 3. Goede morgen Sjoerd, net als Marjolijn, kende ik niet alle facetten van de man. Staan die ook uitgebeeld in de kopjes op het monument?
  Ik wens je een fijne vrijdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.