De Oranje Nassau mijn l

De Oranje Nassau mijn l

Op de bijgaande foto ziet u de Oranje Nassaumijn l in Heerlen volledig in bedrijf. Het is de mijn waar mijn vader heeft gewerkt totdat deze werd gesloten. Op de voorgrond ziet u twee tramstellen staan en de meest bekende tunnel onder de sporen in die tijd. Met de bouw van de mijn werd in 1896 gestart en in 1899 werden de eerste kolen geproduceerd totdat de mijn in 1974 gesloten werd. De mijn was onderdeel van een viertal particuliere mijnen de ON l (Heerlen), ON ll (Schaesberg) ,ON lll (Heerlerheide) en de ON 4 (Heksenberg). De foto is geplaatst op facebook in de groep Nederlandse steenkolenmijnen (Ria Maalsté).

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

18 Comments

 1. Prachtige foto, zo heb ik of de familie nog foto’s van de suikerfabriek waar mijn opa het langst heeft gewerkt, dat is boven de grond natuurlijk, maar ook afgeschermd en een saamhorigheid, erg bijzonder als je dat hebt gekend.

  En dan de hamvraag Sjoerd, je mag bij mij antwoord geven als je weer langs komt, ben je zelf weleens mee geweest? Met je vader? Of kon dat echt niet…

  Ik weet nog wel, maar dat is heel anders natuurlijk, mijn opa was machinist op de fabriek, dat ik even mee mocht omdat hij even gereedschap nodig had die hij thuis niet had.. en die kon hij dan gewoon even ophalen op de fiets, dan mocht ik even mee…
  X

 2. terrebel

  Onvoorstelbaar eigenlijk…dat zou nu heel anders gaan. Hoewel…in veel landen bestaat het nog steeds: de slechte behandeling van arbeiders.

 3. Dag Sjoerd,

  wat goed, dat jij de foto’s van de oude mijn plaatst.
  Daar kwamen misschien de kolen vandaan waar wij onze kachel mee opstookten.
  Ik zeg je vader dank je wel!

  groetjes, Marlou

  .

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: