Zoek het PEN-Huisje in Noord Holland
Zoek het PEN-Huisje in Noord Holland

Zoek het PEN-Huisje in Noord Holland

Van de heer Pim Slop kreeg ik de volgende noodkreet:
Ik bezit een ansichtkaart uit 1945, waarop een ‘colonne’ Duitse militairen is te zien die op mars is terug naar Duitsland. Zo te zien in een polderlandschap (de Beemster?). Op de foto staat ook een transformatorhuisje van de PEN. Wat kan ik het beste doen om erachter te komen waar dit huisje precies heeft gestaan? Ik hoop eigenlijk dat iemand de foto kent en het mij zo kan vertellen.
Ik denk dat dit een uitdaging is voor enkele van mijn lezers en ben benieuwd of iemand het weet, ik heb de foto in maximale grote geplaatst, even erop klikken en hij is bijna beeldvullend.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

De bijgaande teksten waren:
Foto ergens in Noord Holland genomen (Beemster) Dit stond op de achterkant van de foto.
De uittocht van het duitse leger gaf ook aanleiding tot leedvermaak. Foto’s van de uittocht werden in de vorm van prentbriefkaarten verkocht en verzonden

17 Comments

 1. pim slop

  Bingo! Erg bedankt, logbankje. Met jouw aanwijzing heb ik nu zelfs een kaart gevonden waarop het huisje staat ingetekend. Mijn dag kan niet meer stuk.
  Pim SLOP

 2. hanscke

  Aan mij heb je ook niets, al sluit het onderwerp wel mooi aan bij mijn thema. Mijn vraag zou zijn Waar zijn de Canadezen en Engelsen gebleven toen ze de slag bij Arnhem hadden verloren. Zijn ze allemaal krijgsgevangene gemaakt? En toen? Ik kan er niets over vinden.

 3. Frank-103

  Er staan weinig herkenbare punten op deze foto, het is de vraag waar deze lieden vandaan komen, als het om een officier en wat manschappen gaat. Bij Bergen NH was bijvoorbeeld een Duitse luchtmachtbasis, er waren langs de kust diverse stellingen met flak, hier bij vesting Amsterdam waren ook diverse forten in gebruik bij de Duitsers. Fort bij Spijkerboor was bijvoorbeeld in gebruik als gevangenis.

 4. Goede morgen Sjoerd, ik kan meneer Slop ook niet verder helpen. De Beemster is voor mij geen erg bekend terrein. Zou de elektriciteit maatschappij in dat gebied, niets verder weten? Wel een mooie kaart uit die tijd.
  Ik wens je een fijne zondag toe.

 5. Erg lastig. Dit trafohuisje is duidelijk een slag groter dan de oude trafohuisjes (uit de jaren ’30) die nog in de Beemster staan. Die staan overigens ook allemaal achter een sloot. Dwz aan weerszijde van de wegen zijn daar sloten en pas over het water was/is plaats voor een PEN-huisje.

  Het enige dat ik kan bedenken is dat deze in Middenbeemster heeft gestaan als een soort hoofdstation. Middenbeemster is de grootste plaats, zeker in die tijd. Ik vermoed dat ie dan aan de westkant van het dorp heeft gestaan aan de Rijperweg en dat ie weggehaald is om er ruimte te maken voor een bredere weg.

  Maar eigenlijk gaat die vlieger ook niet op omdat er toen nog ee tramlijn over de Rijperweg liep en daar zie ik niets van op de foto.

  Op de beeldbank van waterland was overigens ook niets te vinden. Zal dus lastig worden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.