Van de heer Pim Slop kreeg ik de volgende noodkreet:
Ik bezit een ansichtkaart uit 1945, waarop een ‘colonne’ Duitse militairen is te zien die op mars is terug naar Duitsland. Zo te zien in een polderlandschap (de Beemster?). Op de foto staat ook een transformatorhuisje van de PEN. Wat kan ik het beste doen om erachter te komen waar dit huisje precies heeft gestaan? Ik hoop eigenlijk dat iemand de foto kent en het mij zo kan vertellen.
Ik denk dat dit een uitdaging is voor enkele van mijn lezers en ben benieuwd of iemand het weet, ik heb de foto in maximale grote geplaatst, even erop klikken en hij is bijna beeldvullend.
De bijgaande teksten waren:
Foto ergens in Noord Holland genomen (Beemster) Dit stond op de achterkant van de foto.
De uittocht van het duitse leger gaf ook aanleiding tot leedvermaak. Foto’s van de uittocht werden in de vorm van prentbriefkaarten verkocht en verzonden
Bingo! Erg bedankt, logbankje. Met jouw aanwijzing heb ik nu zelfs een kaart gevonden waarop het huisje staat ingetekend. Mijn dag kan niet meer stuk.
Pim SLOP
Ik fiets nooit zover dus kan ik niet helpen, maar wel zeggen dat het een mooie interessante foto is.
Heb gezocht en vind een website, daar zegt men:
Badhoevedorp. De Schipholweg in 1945 tijdens de afvoer van gevangen genomen Duitse soldaten
http://fotos.serc.nl/noord-holland/badhoevedorp/badhoevedorp-50802/
Aan mij heb je ook niets, al sluit het onderwerp wel mooi aan bij mijn thema. Mijn vraag zou zijn Waar zijn de Canadezen en Engelsen gebleven toen ze de slag bij Arnhem hadden verloren. Zijn ze allemaal krijgsgevangene gemaakt? En toen? Ik kan er niets over vinden.
Wat het huisje betreft kan ik niet helpen maar die foto is bij wijze van spreken goud waard
Aangrijpend, die mensen aan de kant die naar de uittocht kijken van hun voormalige bezetters.
Er staan weinig herkenbare punten op deze foto, het is de vraag waar deze lieden vandaan komen, als het om een officier en wat manschappen gaat. Bij Bergen NH was bijvoorbeeld een Duitse luchtmachtbasis, er waren langs de kust diverse stellingen met flak, hier bij vesting Amsterdam waren ook diverse forten in gebruik bij de Duitsers. Fort bij Spijkerboor was bijvoorbeeld in gebruik als gevangenis.
Altijd leuk zulke vragen uit den vreemde, maar aanmij heb je in dit gevalniets.
Het is niet alleen ter vermaak, ook natuurlijk de geschiedenis vastleggen. Heel belangrijk.
Misschien bij de elektriciteitscentrale. Ik hoop dat we daar nog wel een keer een antwoord op krijgen…
Love as Always
Di Mario
Nee, wel Noord Holland, maar dan…. Haarlemmermeer -Spaarnwoude, dat is vrij ver van de Beemster af, helaas, wel intrigerend!
x
Ik zou het zo een twee drie niet weten. Ik kan familie van me vragen.
Goede morgen Sjoerd, ik kan meneer Slop ook niet verder helpen. De Beemster is voor mij geen erg bekend terrein. Zou de elektriciteit maatschappij in dat gebied, niets verder weten? Wel een mooie kaart uit die tijd.
Ik wens je een fijne zondag toe.
ik weet het helemaal niet….
dus : ێn @->- voor jou
Ik kan je niet aan meer info helpen.
Mooie zondag.
Met recht een historische foto!
Helaas ben ik totaal niet bekend in Noord-Holland, dus ik hoop dat een andere lezer het herkend.
Fijne zondag nog.
Erg lastig. Dit trafohuisje is duidelijk een slag groter dan de oude trafohuisjes (uit de jaren ’30) die nog in de Beemster staan. Die staan overigens ook allemaal achter een sloot. Dwz aan weerszijde van de wegen zijn daar sloten en pas over het water was/is plaats voor een PEN-huisje.
Het enige dat ik kan bedenken is dat deze in Middenbeemster heeft gestaan als een soort hoofdstation. Middenbeemster is de grootste plaats, zeker in die tijd. Ik vermoed dat ie dan aan de westkant van het dorp heeft gestaan aan de Rijperweg en dat ie weggehaald is om er ruimte te maken voor een bredere weg.
Maar eigenlijk gaat die vlieger ook niet op omdat er toen nog ee tramlijn over de Rijperweg liep en daar zie ik niets van op de foto.
Op de beeldbank van waterland was overigens ook niets te vinden. Zal dus lastig worden.