Een kind kan de was doen
Een kind kan de was doen

Een kind kan de was doen

Wat heb ik nou aan zo’n spreuk, ziet iemand van u wel eens een kind de was doen, of gechargeerd een man de was doen. Daar hebben we toch vrouwen voor, hoor ik een man denken. Wat een kind daar voor een gedachte over heeft weet ik niet. Vroeger deed mijn opa de was thuis, een grote ketel op het vuur met de was en buiten wassen en drogen, eventueel de lakens nog even op de bleek. Dat was nog voor de wasautomaat en de droger. De man is eerder bereid om te investeren in moderne machines dan zelf de handen vuil te maken aan de was. Ofwel de automatische wasmachine deed zijn intrede, en ziedaar een vrouw kon de was doen. De drogers kwamen in huis, super stoomstrijkijzers kwamen in huis. En de was, die was inmiddels uitbesteed aan de vrouw. Wat afgelopen week tijdens een gesprek door twee dames in mijn aanwezigheid, de zin ontviel dat als mannen moesten strijken er allang een robot zou zijn die dat zou overnemen.
Ik heb er niet op geantwoord, maar op de een of andere manier denk ik dan dat vrouwen niet slim genoeg zijn, anders had de man nog steeds gewassen. Overigens vind ik af en toe gestreken dingen in mijn kast waarvan ik dan denk dat had voor mij niet gehoeven… En ik geef toe, ik heb mijn eigen R2D2 thuis.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 reacties

 1. hanscke

  Mijn vader deed altijd de was, hij was namelijk werkzaam op een wasserij, zonder hem kon de wasserij niet draaien. H ij nam altijd al onze was mee, behalve het hele mooie goed, dat waste mijn moeder op de hand. Het heeft wel tot gevolg dat ik nog steeds van gestreken spul houdt, onderlakens dekbedhoezen, zakdoeken, theedoeken, overhemden etc. En ja, omdat ik geen mangel heb zal ik het toch echt zelf moeten strijken, wat ik dan ook doe. Vaak word ik door anderen voor gek verklaard, maar dat geeft niet, ik kan aardig met mijn handicap leven.

 2. Kakel

  Ik word toch heel opstandig van je opmerking dat mannen vrouwen hebben om de was te doen en vind het respectloos tegenover je vrouw die het voor je doet.
  Mijn man en ik wassen allebei. Het is maar net hoe het uitkomt. Als het moet kan hij zelfs strijken. Vooral in periodes dat ik te moe was om van de bank af te komen. Die tijd is gelukkig voorbij.
  Fijne zondag nog!

 3. riakristelijn

  wassen is maar een kwestie van de was in de machine doen geworden, drogen wordt al iets ingewikkelder, ik hang het tegenwoordig altijd buiten. Strijken doe ik nooit, echt nooit! Of er moet een keer een overhemd gedragen moeten worden.. dat is dan de uitzondering.

 4. logbankje

  Als kind heb ik mijn moeder vaak geholpen met de was, aan de wringer draaien.
  De techniek heeft heel wat verlichting in huis gebracht, letterlijk en figuurlijk. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 5. Francien.

  Ook ik doe altijd de was in de machine. Vanwege het goed sorteren. En in de zomer de was lekker aan de lijn, maar in de winter hup in de droger.
  Al die jaren dat ik werkte stond ik ‘avonds te strijken. Heerlijk rustig op en neer met die bout en alle stress van de dag van je af laten glijden.
  Nu werk ik niet meer, maar strijk nog steeds graag.

 6. Eén keer heb ik mijn ex man de was laten doen, en hij gooide zo mijn enige echte kanten dure bh in de donkere bonte was, die bh was champagne kleur toen ik hem kocht, daarna grauw grijs, niets meer aan te doen! grrrrr whahaha dus uhm… ik ben nog altijd kind van mijn moeder trouwens, laat mij die was maar doen 😉

  Ja echt, iets wat ik niet snel uit handen geef, of om te leren en dan sta ik ernaast…

  Strijken? Wat is dat, mijn bout is al enige tijd niet goed meer, doet het nog wel, maar niet zoals het hoort, water loopt eruit en zo, korrels bla, die is gewoon op…

  X

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.