Monumentale spanning in Graft

Monumentale spanning in Graft

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Van collega blogger Han Vogel kreeg ik de bijgaande foto’s met daarop een alleraardigst trafohuis aan de dorpstraat in Graft. Het transformatorgebouw is gebouwd in 1918 in opdracht van het provinciale elektriciteitsnet naar het ontwerp van architect J.B. van Loghem in rationele bouwtrant. Het zeldzame type transformatorgebouw is in 1990 gerestaureerd en toen werden er zinken bakgoten met houten fries en zinken hemelwaterafvoeren met gietijzeren ondereinden aangebracht. J.B. van Lochem heeft vrijwel alle transformatorhuisjes (P.E.N. huisjes) in die tijd ontworpen.(Monumentnummer: 506493)

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Even moest ik me oriënteren, want van Graft had ik nog nooit gehoord, laat staan dat ik dat kan vinden. Maar het blijkt een dorpje te zijn onder de rook van Alkmaar. Met naast dit mooie trafohuisje ook een schitterend Raadhuis, wat net als het transformator gebouw een rijksmonument is. Tot 2015 was Graft onderdeel van de gemeente Graft-De Rijp, die is opgegaan in de gemeente Alkmaar.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

20 Comments

  1. Ik heb er 4 jaar terug over geblogd. https://ximaar.wordpress.com/2012/10/01/okt-01-pen-akersloot-en-graft/ Die van Graft, Akersloot en Heiloo-Maalwater zijn zo hoog voor de bovenleiding. De isolatoren zijn bovenin nog te herkennen. Er moeten er meer geweest zijn, maar in Nederland weet ik geen andere. Wel in de ons omringende landen omdat die veel langer door gegaan zijn met bovengrondse bedrading. Zelfs nu kom je het nog regelmatig in Frankrijk tegen.

  2. Graft ken ik zeker, de Ronde van Noord Holland gaat via Graft, en ook vroeger de fietsvierdaagse. Het grut moest daar, of in De Rijp voetballen. Dit huisje is me nooit opgevallen. Maar eerlijk gezegd lette ik nooit op trafohuisjes voor jij daar over begon.

  3. Een heel erg mooi huisje, nu zit ik binnenkort in de buurt van soest en als het weer het toelaat,, haal ik zelfs Baarna, hmmmm misschien van tevoren even kijken waar ze staan? hahaha

    Graft, wist ik wel, maar helaas inderdaad zoals zovele kleine dorpjes, opgeslorpt door de steden… Dat zie ik met Halfweg Zwanenburg ook nog wel gebeuren, dat er gewoon nul 5 km heen en terug tussen zit, van Amsterdam naar, of andersom, van Haarlem naar, en dat is toch waarom Halfweg, Halfweg heet, precies halverwege tussen de twee steden dat was ooit dus exact 5 km de ene kant of de andere kant op…

    X

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: