Een welbestede middag
Een welbestede middag

Een welbestede middag

Soms is het nodig om in een bedrijf, vooral in een chemisch bedrijf, de veiligheidsattitude bij de medewerkers naar een wat hoger niveau te tillen. Zo was er gisteren een Alert dag georganiseerd door onze baas bij veiligheidsopleider ACALEPH in Geleen. Het ging niet alleen om handelen, maar meer om herkennen van zaken die kunnen leiden tot onveilige situaties. Een beetje meer awareness zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen. Foute handelingen laten zien kan iedereen, maar zoeken naar de oorzaken en aanleidingen is een heel stuk moeilijker. In een aantal workshops konden we interactief meedoen met het herkennen van mogelijke triggers die een onveilige situatie in de hand kunnen werken. Niet in een omgeving die je zou verwachten, maar meer in de oorsprong van de (oer)mens, die weliswaar veilig denkt te leven, maar die ondertussen wel de oorzaak is van de meeste ongevallen. Mooie en ludieke voorbeelden werden gegeven met o.a. lichaamstaal, menselijke gedragingen, macho gedrag en meer zaken die kunnen leiden naar (onbewust) gevaarlijk gedrag.
Sommige mensen hadden de mogelijkheid om als toetje even in de kantelsimmulator te mogen zitten om te ervaren hoe het is om op de kop te geraken met een auto en wat je moet doen om daar weer uit je gordels te komen. Geloof me, een foto maken hiervan is een stuk eenvoudiger. Ook al zat ik er niet zelf in, helaas was hiervoor de tijd tekort, van zo’n ervaring leer je.
Het staat er al als titel, een welbestede middag waar je niet alleen in je bedrijf wat aan hebt, maar zeker ook thuis. De wereld is na vandaag zeker anders, maar dat is een verhaal apart.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 reacties

 1. Heel goed. Ik heb ooit in zo’n botssimulator gezeten. Wat er gebeurt als je met slechts 8 km/u keihard remt. Wat een ervaring. Sindsdien heb ik ALTIJD mijn gordel om, had ik al, maar nu ook als ik maar 100 m met een slakkengang hoef te rijden. Als je het niet zelf hebt ervaren geloof je niet hoe hard dat aankomt. Laat staan als je hetzelfde meemaakt met 80 km/u.

 2. Kakel

  Het zijn de kleine dingen die het doen. Dat geldt niet alleen voor kleine cadeautjes of een beetje aandacht, maar ook voor de veiligheid. Goed dat jouw werkgever daar het belang van inziet. En dan nog op een interessante manier.
  Ben toch wel benieuwd naar je dagafslutier…
  Fijn weekend en lieve groet.

 3. logbankje

  Veiligheid is van groot belang op de werkvloer, mede door de complexe werkwijze die je tegenwoordig regelmatig tegen kom.
  De kantelsimulator is een hele ervaring. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 4. Ik kan me voorstellen dat dit zeker een leerzame middag was.
  Toevallig kwam ik gistermiddag nog langs een plek waar kort daarvoor 2 auto’s op hun kop waren geraakt als gevolg van een aanrijding. Om dat in eens zo’n simulator te hebben ervaren kan absoluut geen kwaad, net als bij te water raking trouwens.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.