Smurfenspanning op Texel, of Vlieland
Smurfenspanning op Texel, of Vlieland

Smurfenspanning op Texel, of Vlieland

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Vandaag een hele verzameling aan huisjes, allemaal op de foto gezet door René van renesmurf.nl alleen zat er een opmerking bij, en dus een uitdaging die ik verloren heb. Hij had de foto’s door elkaar gegooid en wist niet meer waar hij welke foto genomen had, niet eens meer op welk eiland… Dus, als iemand een idee heeft hou ik me aanbevolen. Leuk zou het zijn als een van de eilanders hier weet van heeft en de plaatsen waar ze staan kan aangeven…

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Trouwens stroom aldaar was niet altijd eenvoudig. Vlieland is lang afhankelijk geweest van een paar diesel aggregaten. en is pas sinds een paar jaar aangesloten op het landelijke net (2008). Destijds is heel Vlieland even verstoken geweest van stroom om van de dieselaggregaten om te schakelen op het landelijke net. De verbinding met het landelijke elektriciteitsnet is tot stand gebracht via een kabel tussen Harlingen en Vlieland. De bijna 30 kilometer lange kabel ligt op de zeebodem en komt halverwege Vlieland aan de kant van de Waddenzee op het eiland.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Op Texel wordt geëxperimenteerd met stroomopwekking door middel van getijde stroming. De turbines maken gebruik van eb en vloed om op deze wijze stroom op te wekken. Het experiment verloopt dusdanig goed dat er een uitbreiding wordt gedaan van de capaciteit. Als alles goed gaat levert deze getijdecentrale straks zo’n 2,5 megawatt aan het landelijke net en aan de huishoudens op Texel.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

12 Comments

 1. hanscke

  Ik wist het direct, Hij was deze vakantie op Texel| Ik vroeg mij af of daar wel genoeg voor hem te zien was, maar dat schijnt wel het geval geweest te zijn. Even wennen aan je nieuwe outfit.

 2. Kakel

  De eerste foto is het mooist. Als dat mijn huisje was (zonder elektro van binnen) zou ik zielsgelukkig zijn. Geweldig dat René niet meer weet waar hij de foto’s genomen heeft (-: Ik hoop dat lezers je kunnen helpen!

 3. Frank103

  Ik ben 1 keer op texel geweest en nog nooit op Vlieland, je kan mij dus alles wijs maken! Ik denk dat het ene huisje dan op texel staat en het andere op vlieland, maar dat kan ook omgekeerd zijn! Hachelijk?

 4. Goede morgen Sjoerd. Tja lang geleden dat ik op de eilanden daar was, dus ik kan je er niet mee helpen vrees ik. Nu ben ik nooit op Vlieland of Schiermonnikoog geweest, dus veel hulp kun je van hieruit niet verwachten.
  Leuke serie huisjes trouwens. Ik wens je een fijne zondag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.