Yalda

Yalda

Een collega van mij, oorspronkelijk afkomstig uit Iran vertelde me gisteren dat hij feest had, ze vieren daar de langste nacht van het jaar. De feestdag wordt Yalda-nacht of Chellah-nacht genoemd. Het schijnt dat dit gebruik is ontstaan in het oude Perzië, hij vertelde me dat ze dat vieren door het eten van veel exotisch fruit, met dans en met muziek. De Yalna nacht kondigd het begin van 40 dagen winter aan. Ik had nog nooit van het gebruik gehoord, maar kan me er wel iets bij voorstellen. Voor ons betekent het dat de dagen gaan lengen en dat het voorjaar in zicht komt. Leuk, zo’n extra feestdag erbij in december… Ik neem er nog een lekker wijntje op. Dat heet dan het mixen van culturen en uit de twee culturen het best graantje meepikken…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

  1. Oh die kende ik ook nog niet, wel de Yule natuurlijk, midwinter, vanuit de Kelten en de Noren gezien, dat is ook op 21 dec. of eigenlijk, het verspringt natuurlijk, de kortste dag en langste dag, het idee van vieren is verder hetzelfde maar dan met cake en wijn, hahaha

    X

  2. hanscke

    Nee daar had ik ook nog nooit van gehoord. Dit is echt de eeuw van elkaars cultuur leren kennen. Het geeft wel aan hoe beperkt we in onze visie waren in de jaren zestig en zeventig.

  3. Ons kerstfeest is door Rome van een vergelijkbaar germaans feest geconfiskeerd. Ze hebben daarvoor de verjaardag van Jezus zo’n anderhalve maand moeten opschuiven. En denk toch niet dat er een kesrtboom in de stal bij Josef en Maria stond.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: