Kerken in Limburg (Genhout)
Kerken in Limburg (Genhout)

Kerken in Limburg (Genhout)

click to see the pictures big

bVision & Photography

Op de bijgaande foto’s ziet u de Sint-Hubertuskerk in Genhout. Genhout is een klein dorpje met maar 1300 inwoners en daar staat deze gigantische Kerk, overigens een rijksmonument. In 1933 werd de parochie opgericht en verliet men de Parochie van Beek. Architect Alphons Boosten kreeg de opdracht tot het ontwerp van een nieuwe kerk en deze werd in 1938 opgeleverd. Alphons Boosten was ook de ontwerper van onder andere de koepelkerk in Maastricht, ook een monumentaal pand. De bouwstijl van Boosten werd niet altijd in dank afgenomen, maar uiteindelijk wist hij toch een groot aantal gebouwen in Limburg neer te zetten die duidelijk zijn stempel droegen. Een van zijn medestanders was o.a. Joseph Cuypers. Boosten maakte veel gebruik van Limburse kunstenaars voor o.a. glas-in-lood ramen van Henri Jonas en Charles Eyck en beeldhouwer Charles Vos. De inrichting was voor de bouwpastoor

click to see the pictures big

bVision & Photography

Bouwpastoor was de kunstzinnige eerwaarde Frans Welters, een verwoed jager die daarom de patroon van de jacht koos als patroonheilige van de kerk. Hij wist tal van kunstenaars over te halen om mee te werken aan het interieur van de kerk. Dat waren onder andere Charles Eyck, Henri Jonas, Joep Nicolas, Gisèle Waterschoot van der Gracht, Max Weiss, Jacques Verheyen, Jef Scheffers, Charles Vos en Yvonne Trypels. De Hubertuskerk is sinds 1937 door velen bewonderd. Kranten en tijdschriften roemden haar om haar kunstzinnige vormgeving, de NCRV-televisie besteedde er diverse keren aandacht aan in haar programma “Kerkepad” en onder andere kardinaal Alfrink en koningin Beatrix bezochten de kerk. (website van de kerk).

click to see the pictures big

bVision & Photography

14 reacties

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.