Trafohuisje bij de Joodse begraafplaats in Edam
Trafohuisje bij de Joodse begraafplaats in Edam

Trafohuisje bij de Joodse begraafplaats in Edam

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Dit is niet helemaal zoals ik zou beginnen met een verhaal over trafohuisjes. Maar het is een bijzonder verhaal vertelt door Marthy van Heen en terug naar de Ardesche. Het huisje staat naast een kleine oude Joodse begraafplaats langs het Oorgat in Edam. Ik ga hier ook niet het hele verhaal kopiëren wat Marthy op haar weblog heeft geplaatst, dat verhaal kunt u beter bij Marthy lezen, die is er geweest en heeft haar indrukken daar vastgelegd. Mijn dank dat ik de foto’s ook hier mocht publiceren.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

14 grafstenen staan er en uiteraard ieder met zijn eigen verhaal. Ik snap niet dat er mensen zijn die die mensen een ander lot wensen dan henzelf. Maar goed, daar gaat het hier niet over

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Het is een bijzonder mooi huisje dat valt niet te ontkennen en een mooi voorbeeld van de PEN huisjes uit die tijd

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Uiteraard is dit huisje dus voorzien van de Haan en de Hond tegels waarover u hier meer kunt lezen

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Mooi in beeld gebracht deze kenmerken van de PEN huisjes uit die tijd.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Ik ben blij dat dit huisje in originele staat is, dat zijn er namelijk niet zoveel meer. De meeste worden met het veranderen van eigenaar, ook voorzien van de opschriften van die eigenaar. Hier is het gelukkig alleen maar beperkt gebleven met een toch ontsierende sticker onder de hoogspanningsboorden.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

20 Comments

  1. Pingback: Een Spannend gedicht in Edam – bVision.nl

  2. Ik had de foto’s eerder gezien bij Marthy. Dat is op een blogspot-domein en dat reageert lastiger, als het me al lukt. Een paar jaar geleden heb ik dit huisje op de foto gezet voor m’n verzameling haan en hondhuisjes. Daar tussen Oosthuizen en Monnickendam staan er flink wat. Bij deze is het me nooit opgevallen dat er een Joodse begraafplaats achter was.

  3. Dat ziet er wel heel mooi uit, ik ga even op verder onderzoek uit, zowel de tegels als de wens waar je over spreekt. Ik vind het wel een vrij vreemde plek om zo’n huisje neer te zetten eigenlijk, ben ik de enige?

    X

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.