Spanning in de Amsterdamse Oersoep
Spanning in de Amsterdamse Oersoep

Spanning in de Amsterdamse Oersoep

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Wat doen twee dames die een fotoronde door Amsterdam maken. Juist ja, foto’s maken en mooie plekken zoals musea bezoeken. Zo bezochten Marthy en Jeanne een van de grootste kunstwerken van ons land, de Beurspassage in Amsterdam. De mooie nieuwe doorgang tussen het Damrak en de Nieuwedijk in Amsterdam. Ik dank beide dames dan ook dat ik de foto’s die beiden daar gemaakt hebben mag gebruiken om e.e.a. te laten zien. Ik kom zelden in die buurt, dus alle hulp is dan mooi meegenomen. En oké het is dan niet een echt Trafohuisje, maar eerder een riant onderkomen voor een transformator, maar dat mag de pret niet drukken.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

In deze Beurspassage is een gigantisch kunstwerk gemaakt, voorstellende “Amsterdam Oersoep”. De kunstenaars Hans van Bentem, Arno Coenen en Iris Roskam ontwierpen dit totaalkunstwerk, een ode aan de Amsterdamse grachten.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Hierin zijn onderdelen terug te zien die het verhaal van de grachten vertellen: de penselen van Rembrandt, de talrijke verdronken fietsen, zeemanstattoo’s, de symmetrie van de Amsterdamse herenhuizen en nog veel meer. En daar vonden de dames een in dezelfde stijl ontworpen deur…

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

En achter deze deur vinden we een schatkamer. Als de Motor in de Machinekamer van een schip is er een heus transformatorstation ondergebracht, die het geheel van spanning voorziet, mooi weggewerkt in het geheel zodat je er twee keer naar moet kijken voor je het ziet. Het is dat de stikkers op de deur in verband met de gevaarsetting verplicht zijn, maar iets minder prominent had ook gekend. U ziet ik heb de spanning tot het laatste gehouden. De rest was in dit geval spannender.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

19 Comments

  1. Kakel

    Ik heb het niet zo op Amsterdam (-: maar ik moet toegeven: het is een bijzonder mooie passage. Zou ik er in de buurt zijn, dan zou ik ‘m zeker willen zien. Toch knap dat Marthy en Jeanne het trafo”huisje” zagen. Bofferd!
    Warme groet.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.