Spanning in Essen-Hoek
Spanning in Essen-Hoek

Spanning in Essen-Hoek

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Zoals de meesten wellicht weten ben ik een enthousiast autorijder en we belanden dan ook af en toe in de gekste uithoeken, zoals ook op weg naar onze vakantie in Zeeland vorig jaar. Nooit de autoweg en filerijden, maar altijd binnendoor en zonder snelwegen.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Zo beland je dan ook eens ergens anders, want de kortste weg binnendoor van het zuiden van Limburg naar Zeeland loopt over België. Daar vonden we in Essen-Hoek het hier getoonde, in uitstekende staat verkerende trafohuisje. Essen-Hoek is een langgerekt kerkdorp in de gemeente Essen in de Belgische provincie Antwerpen, vlak bij de Nederlands/Belgische grens. Een oud dorpje al waar in vroegere tijd turf werd gewonnen. De Oude Moervaart en de veldnaam Moerven stammen uit die tijd (de late middeleeuwen).

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Het trafohuisje lijkt door de vormgeving een beetje op een kerk, maar aan de isolatoren is te herkennen dat ook hier vroeger de stroom boven de grond liep op houten masten. Nu is ook hier alles onder de grond gebracht, maar daarvoor hoef je het huisje niet af te breken. Dat kun je heel goed hergebruiken. Ze zorgen goed voor hun erfgoed daar in België.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

12 Comments

  1. logbankje

    Inderdaad een mooi gebouw, duidelijk nog de sporen van het bovengrondse net zijn nog zichtbaar.
    Ook de stalen constructie waar de isolators aan vast zaten. Hans

  2. Een mooie uitvoering. In België en vooral Duitsland kom je deze e-torentjes vaker tegen. In Duitsland vaak nog met werkende bovenleiding. Bij toeval hebben zijn er 3 in mijn omgeving en heb ik er nog een paar in Friesland gezien, maar dan wordt het in NL snel minder. Het lijkt op een ontwerp van Krophöller. Die zal deze niet ontworpen hebben, maar mogelijk een navolger in het traditionalisme van rond 1930.

  3. Goede morgen Sjoerd. Een soort van heilig huisje dus 😉 Maar ik zou het ook niet als trafohuisje hebben herkend eerlijk gezegd. Leuk weer eens een heel ander soort gebouwtje, dat past prima op deze mistige zondag. Ik wens je een fijne dag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.