Eend

Eend

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

De Citroen 2CV(6) is een typisch Franse auto van net na de oorlog. De 2CV staat hier voor Deux Chevaux Vapeur, oftewel 2 paardenkracht. Dat was een term die gehanteerd werd door de Franse wegenbelasting. Van de 2CV zijn tussen 1948 en 1990 zo’n 4 miljoen exemplaren gebouwd.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Daarnaast vond je ook nog wat afgeleide modellen, zoals de besteleend, de Dyana, de Ami, en het woestijnmonstertje, de Mehari. Het was niet het mooiste ontwerp van Flaminio Bertoni, maar wel het meest economische ontwerp.
Soms kom je onderweg nog wel eens een kitcar uitvoering tegen, zoals hier in Nederland de Burton of de Lomax wel rondrijden. Al met al een geslaagd ontwerp.

click to see the pictures big

bVision & Photography

De auto op de foto is de Citroen 2CV6 die beschikt over een 600 cc motor, de sterkste variant (375, 425, 435 cc waren de andere varianten). Deze is gebouwd in 1987, ook alweer dertig jaar oud. Zolang als je geen medeweggebruikers tegenkomt is het een superauto om mee te toeren. Ik zou er echter geen NCAP test mee uit willen voeren…

click to see the pictures big

bVision & Photography

14 Comments

 1. Ik vind de eend een van de leukste auto’s die er was, heb er uiteraard een model van op de spoorbaan staan. Ik heb maar een enkele keer met een eend meegereden, dat vond ik wel een hele bijzondere ervaring! Veilig waren ze bepaald niet, bij diverse ongelukken hier voor de Coentunnel waren de inzittenden van een eend kansloos bij een kettingbotsing. In één verhaal wist men pas dat er een eend betrokken was bij een kettingbotsing toen ze de resten van de bestuurder onder een andere auto vonden. Van de eend zelf was zeer weinig over.

 2. Ooit een lange rit in de auto, mijn oom reed met ons mee en zat samen met mij achterin. Ik was nog tiener, waar we heen gingen, richting Drente/Friesland of zo, staat mij bij, vanuit verveling begon mijn oom te ‘zoefen’, bij elke auto die voorbij kwam, op de wind, ZOEFFFFFFFFFFFFF…. ineens zeg ik, hey er komt een eend aan… ik zat klaar om ZOEFFFFFFFFf te zeggen, zegt ie ineens… ‘KWAAAAAAK’. Mijn moeder die aan het stuur zat, helemaal plat van het lachen, net als wij allemaal, hahahaha dat is nu een anekdote geworden zoals je kunt snappen, en kwakken wij als er een eend voorbij komt.

  X

 3. Kakel

  Een vriend van ons rijdt nog steeds in zijn 2CV rond. Eentje die hij eind jaren tachtig tweedehands kocht. Prachtig om te zien maar ik zou er zelf niet graag in willen rijden.
  Zonnige groet.

 4. logbankje

  Je, een heel bekende uit het straat beeld, wist niet dat ze maar 2 paardenkracht hadden.
  Echt een luchtgekoelde motor, voor het werk heb ik wel in de bestel uitvoering gereden, maar dan liep je krom na 200 Km rijden. Hans

 5. ohhh, dit doet me echt denken aan mijn jeugd, ik was bij de chiro en alle leiders hadden zo’n auto, wat hebben we daar veel mee uitgezet, hahaha; ooit zaten we daar met 12 in (zonder te legen)en als die dan door een wei reden moest ik altijd overgeven…enzzzzzzz 😉
  Eén @->- voor jou

 6. saltyletters.blogspot.com

  Mijn broer had er een, appeltje- groen – groen. Opvallen was een pré natuurlijk. We gingen op twee wielen door de bochten, als meisje van 10 super spannend natuurlijk. Inmiddels heeft broerlief voorkeur voor groot en groter, zo hij rijdt nu in een Lexus en een bestelbus. Maar die eendjes…. ja… het wordt tijd voor een retro-eend. Ze zijn zooooo koddig.

  Mooi jeugdsentiment.

 7. marjolijn1

  En toch … een heerlijke auto…!
  Ik heb er met veel plezier een aantal jaren in gereden, tot hij finaal versleten was.
  Fijn weekend Sjoerd.

 8. Goede morgen Sjoerd. Hier wordt ik nostalgisch van. Een vriend uit mijn studententijd had zo’n eend, hij haalde daar als hij thuis kwam de stoel uit om op zijn kamer niet op het bed te hoeven zitten 🙂
  Ik heb er nooit zelf in gereden, ik was bang dat ik die versnellingspook, die uit het dashboard stak niet zou kunnen bedienen.
  Een fijn weekend gewenst,om te beginnen een heerlijke zaterdag.

 9. די מריו

  Bij dit soort auto’s is het duidelijk, de kreukelzone, dat ben jezelf. Toch zijn het wel auto’s die erbij horen qua geschiedenis.

  Love AS Always
  Di Mario

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: