Molendag (1) Oliemolen Heerlen
Molendag (1) Oliemolen Heerlen

Molendag (1) Oliemolen Heerlen

click to see the pictures big

bVision & Photography

Zacht stroomt de Caumerbeek richting de vijver van de oliemolen, hier lijkt een serene rust te heersen, en niet het lawaai van een wat grotere stad. Aan de rand van Heerlen ligt deze weer operationeel zijnde molen. Van oorsprong was het een volmolen. Vollen is het dichter maken van wollen weefsels (vervilten). Later werd de molen omgebouwd tot oliemolen, er werd olie geperst uit oliehoudende zaden, en kreeg het de bijnaam die het in de volksmond nog steeds heeft, de oliemolen, weer later werd er alleen nog maar graan gemalen.

click to see the pictures big

bVision & Photography

De watermolen stamt uit de 16e eeuw en ligt aan de voet van de molenberg, in de oliemolenstraat en verscholen in het Aambos. De oorspronkelijke naam was In den Crouwel. Stroomopwaarts op de Caumerbeek ligt de Caumermolen, stroomafwaarts de Schandelermolen. Dat is pas efficient gebruik maken van water.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Sinds 1998 zijn de heer en mevrouw Reesink eigenaar van de molen. De molen was in een desolate staat en er werd een plan gemaakt om alles weer in oude staat te brengen. En dat is uiteindelijk ook gelukt. De as van de molen was gebroken, Het rad lag in de kreukels en de gebouwen waren in zeer slechte staat. Ik neem mijn petje af voor de daadkracht van beiden om alles in de keurige staat te brengen zoals het nu is. De molenas is vervangen in 1999, het rad is vernieuwd en de gebouwen zijn opgeknapt. De molen draait nog regelmatig en het meel wordt verkocht in het ook in het pand gelegen bakkerswinkeltje.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

  1. Kakel

    Een nostalgische aanblik! Ik vind het mooi als oude dingen in ere hersteld worden. Letterlijk en figuurlijk. Er is al te veel afgebroken om plaats te maken voor betonnen dozen. Heel mooi.

  2. Goede morgen Sjoerd. Altijd fijn om te zien dat mensen oude dingen waarderen en de moeite doen om alles weer in volle glorie te herstellen, zodat we nu nog kunnen genieten.
    Als ik daar in de buurt zou zijn, kocht ik gelijk wat meel om pannenkoeken te bakken.
    Ik wens je een fijne dinsdag toe.

  3. Ik kan daar zo van genieten als mensen of instanties dit soort monumenten weer helemaal opknappen en in oude luister herstellen. Zie er trouwens heel gezellig en mooi uit met het terrasje voor de deur.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.