Stadbroeker Molen in Sittard
Stadbroeker Molen in Sittard

Stadbroeker Molen in Sittard

click to see the pictures big

bVision & Photography

De geschiedenis van de de Stadbroekermolen in Sittard gaat terug tot ergens rond 1580. De molen ligt aan de Geleenbeek. Het is een vrij omvangrijk complex waar je momenteel van alles kan en mag organiseren. Van trouwpartij tot vergaderingen, maakt niet uit. Maar het laatst gebruikt om er geld met het molenaarsvak te verdienen was door de familie Roufs. Die maalde graan voor de wijde omgeving en tot ver over de grenzen. Het waterrad is rond 1900 vervangen door een turbine.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Na de tweede wereldoorlog waren er nog maar weinig activiteiten en werd de molen in 1954 verkocht aan de gemeente Sittard, die het complex eerst verwaarloosd heeft, maar rond 1990 werd besloten om dit historische pand weer in oude staat te herstellen. Inclusief het watergedeelte… Momenteel is het in beheer van Savelkoul Catering, waar Leon & Ron Savelkoul de scepter zwaaien over het grote zalencomplex.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 reacties

  1. Goede morgen Sjoerd, mooi cultuurbezit, dat moet de stad goed behoeden en bewaren, zo’n pand is karakteristiek voor Limburg. Nu is een stichting nog beter misschien zolang de boel maar goed onderhouden wordt. Je hebt het mooi van alle kanten op de foto gezet.
    Ik wens je een fijne donderdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.