Wie schoen os Limburg is: Oud Urmond

Wie schoen os Limburg is: Oud Urmond

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Afgelopen weekend was ik even in oud Urmond, een kleine plaats aan de Maas in het zuiden van Limburg. Daar vond ik dit authentieke boerderijtje aan de Grotestraat 18. Schitterend gerestaureerd. Op mijn (wandel)weg naar de Maas was ik er langs gelopen, maar toen stond er auto voor het huis geparkeerd, op mijn weg terug stond de poort gedeeltelijk open en werd mijn oog getrokken naar de niet geverfde binnenkant met de kelderluiken. Ik durfde het bijna niet te vragen, toerist als ik was met mijn blitse rode Nikon, maar ik had geluk…

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

De heer des huizes die het pand zelfstandig gerestaureerd had stond buiten te praten, zijn vrouw stond binnen op de hof de planten water te geven. Ze nodigde me uit om binnen te komen en rond te kijken. De mensen waren terecht trots op hun huis uit 1745. Het huis zag er van buiten niet al te groot uit, maar eenmaal binnen de poort viel dat best wel mee. Uiteraard heb ik meer foto’s gemaakt dan u hier ziet, maar ik respecteer ook de privacy van deze gastvrije mensen. Weet u overigens hoe het heet als een ladder op deze wijze ophangt, en waarom men dat doet.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

19 Comments

 1. logbankje

  Ten eerste vind ik de foto’s prachtig, zitten puzzelen op het jaartal.
  Toen ik eruit was las ik het bij je.
  Maar een prachtige Limburgse authentieke boerderij, met de poort aan de straat. Hans

 2. Schitterend huis, hoewel je met schoen eerst even op het verkeerde been had gezet!
  Er hangt een ladder omdat bijvoorbeeld een paard met wagens, of een vrachtautocombinatie, daar niet past. Een zeiljacht zullen ze in Limburg niet hebben en een Boeiing 747 aan de gevel is ook weer zo afgezaagd. Een ladder dus!

 3. Ha die Sjoerd,

  wat en prachtig huis.
  Ja… daar mogen ze terecht trots op zijn.
  Ziet er heel mooi en verzorgd uit!!

  En de dwarsophang van de ladder??
  Sowieso tegen inbrekers…
  Maar hoe die heet?… Dat ga je ons toch wel vertellen he!!

  Groetjes van Marlou

  .

 4. Ria

  Het is een prachtig huis en erg leuk dat je even binnen mocht kijken natuurlijk. Dat van die ladder weet ik ook niet, al denk m ik ook wel dat het zo het handigst is.

 5. Wauw, wat prachtig, ik kan mij zo voorstellen dat jij echte parels van foto’s hebt kunnen maken daar. En die ladder, inbraakpreventie is het eerste waar ik aan denk, maar dat is modern, hahaha

  Overigens had mijn opa het ook zo in de tuin hangen, dan eentje van ijzer/metaal/staal? Je weet wel, naar deze tijd moderne ladders… maar geen idee, hij had hem ook nog met een ketting vast gelegd, of hangen dus, zodat niemand ermee vandoor kon gaan.

  Onder ladders doorlopen, dat brengt ongeluk, om dat te voorkomen misschien? Zo lees ik ook iets over de Goden boos maken als je eronderdoor zou lopen, en zo kan dat niet, dus bescherming van het huis?

  Het is misschien net als een bezem wegzetten bij het huis, deze dien je eigenlijk altijd omgekeerd neer te zetten, dat brengt en geluk en het beschermt, zo zegt men…

  X

 6. Goede morgen Sjoerd, inderdaad prachtig gerestaureerd. Ik kan me voor stellen dat die mensen er trots op zijn, het is echt heel mooi geworden.
  De vraag over de ladder kan ik niet beantwoorden, geen idee waarom die zo hangt. Ik weet wel dat mijn ladder binnen de garage aan de muur hangt, want ik maak het inbrekers niet graag gemakkelijk 🙂
  Fijne dinsdag gewenst.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: