Het oude mijnspoor
Het oude mijnspoor

Het oude mijnspoor

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Er komt een nieuwe toeristische fiets- en wandelrouteroute voor de bewoners en bezoekers van onze mooie provincie, die gaat langs het oude mijnspoor wat van Nuth naar Brunssum liep. In voorbereiding hierop wordt momenteel aan de Akerstraat Noord in Hoensbroek alvast een fietstunnel gemaakt onder de drukke weg door. Daar waar vroeger de treinen met kolen reden gaan straks fietsers en voetgangers hun weg. En een fietstunnel onder de Akerstraat die uitkomt bij het Busstation is helemaal niet verkeerd dat maakt het een stuk veiliger om van en naar het busstation te gaan (en naar Emmastaete).

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

De route gaat van het station in Nuth door Hoensbroek naar de Brunssumer heide. Waarbij waar nog mogelijk gebruik wordt gemaakt van het oude mijnspoor dat o.a. achter mijn huis langs loopt. Ik woon aan de voormalige spoordijk, daar waar vroeger de locomotieven werkplaats van de staatsmijn Emma was. De spoorlijn maakte onderdeel uit van het traject van Brunssum, via Hoensbroek, Nuth, Geleen naar Haven Stein, waar de kolen werden gelost in de binnenvaart schepen. Er is een een speciale website mijnspoorzoeker.nl waar mensen worden opgeroepen om mee te denken over meer mogelijkheden rond de oude mijnspoorlijn (daar komt ook onderstaand kaartje vandaan). Uiteraard gaat dit ten koste van wat privacy, ze rijden bij mij op keukenhoogte voorbij, maar dat mag de pret niet drukken. Ik vindt het super dat er alsnog wat van gemaakt wordt.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

  1. Goede morgen Sjoerd. De fietstunnel is dus voor meerdere doelen aangelegd. Niet alleen voor de toeristische route, maar ook om veiliger het busstation te bereiken.
    Ik wens je een fijne dinsdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.