Spannung in die Tipsgasse

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Bertie van Bertiebo stuurde me de bijgaande foto’s van een Trafohuisje in de Altstadt van Köln (Keulen) eigenlijk best wel aardig gedaan om deze aan te kleden, alleen jammer dat de folie begint los te laten. De Tipsgasse ligt tussen de Salzgasse en de Ostermannplatz, een van de mooiste pleinen in Keulen. Overigens wordt in Zuid-Limburg alleen van Köln gesproken. Het Kölsch Platt komt veel overeen met het Limburgs, vandaar dat groepen zoals de Bläck Fööss, die zingen in het Kölsch, hier veel optreden.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

De oorsprong van de naam van de stad Keulen gaat terug tot de Romeinse tijd, de nederzetting werd destijds Colonia Agrippina genoemd. Keulen is verder natuurlijk ook bekend door zijn 4711 echt Kölnisch Wasser, de Eau de Cologne. Een bezoek aan Keulen zonder de Altstadt gezien te hebben, waar dus ook dit huisje staat, is geen volledig bezoek aan de domstad. De Altstadt is één van de bezienswaardigheden die van Keulen een interessante stad maken.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

12 Comments

 1. Wat een leuke sticker! Ik heb al eens heel nieuwsgierig over een schouder staan neuzen omdat ik wel eens wilde weten hoe dat er allemaal uitzag.

 2. Met de vakantie twee keer langs Keulen gekomen, had ik ff het kunnen bekijken.

 3. Ik vind het mooiste van Keulen dat het ook een Nederlandse naam heeft, net als Parijs en Berlijn.

 4. Het lijkt mij een verdeelkast zonder transformator. Maar wel leuk gedaan. Waarbij ik me wel afvraag of je echt in het binnenste kijkt, of dat dat een foto van het binnenwerk is.

  Met Köln heb ik weinig, Duitsland telt wat mij betreft zeker 50 steden die ik mooier vind.

 5. Is wel heel speciaal er een doorzichtig venster in te zetten.
  Herkenbare onderdelen. Hans

 6. Ben nog nooit in Keulen geweest. Gaat vast nog wel een keer gebeuren. Ik vind dat hart grappig

 7. Dit is wel weer een hele mooie. Bestaat Bläck Föös nog steeds? Keek destijds elk jaar naar het carnavalsprogramma uit Köln toen we net kabel hadden. Weet het nog precies rondom elf uur ’s avonds traden ze elk jaar op. Kan het nummer ‘wir lassen die dom in Köln’ nog steeds letterlijk meezingen 🙂

 8. Wel speciaal dat je er binnen kunt kijken.

 9. Eigenlijk een lelijk huisje, maar de sticker maakt veel goed! Keulen daar probeer ik zo nu en dan naar toe te gaan, maar het is hier vandaan toch een heel eind rijden. Uiteraard ga ik altijd even het station bekijken, naast de dom, dat is voor mij toch het hoogtepunt van Keulen.

 10. In het Limburgs en Duits ‘plat’ hebben we het over Kölle (Köln) en Oche (Aachen, Aken)

 11. Goede morgen Sjoerd. Mooi huisje en inderdaad het is leuk om de inhoud eens te zien want hoe die er uitziet, dat weet je meestal niet.
  Ik wens je een fijne zondag toe.

 12. Mooi aangekleed kastje…!
  Bijzonder dat je binnen kunt kijken.
  Fijne zondag.

Geef een reactie