Citroen Ami 8 Berline
Citroen Ami 8 Berline

Citroen Ami 8 Berline

click to see the pictures big

bVision & Photography

Het is als met de Harrie Potter auto (Ford Anglia 105E). Je vindt hem leuk, aardig of je vindt het helemaal niks. Deze Berline uitvoering van de Citroen Ami8 heeft weliswaar niet meer de schuin naar binnen staande achterruit. Maar en profiel zien ze er uiteraard hetzelfde uit. Destijds was er tussen de Eend (2CV) en het Strijkijzer (DI/DS) een groot gat, en dat moest volgens Citroen worden opgevuld. Dus kreeg kunstenaar en automobielontwerper Flaminio Bertoni (Italië) de opdracht om dit voor elkaar te krijgen. Het werd een op het chassis van de eend gebaseerde auto, de Citroen Ami 6, met een magere 600 cc 2 cilinder motor, die uiterlijk leek op een Ford Anglia.

click to see the pictures big

bVision & Photography

De klanten zaten hier niet echt op te wachten en als eerste werd een break uitvoering gelanceerd, die meteen al meer verkocht werd dan het achterover liggende zijruitje. De hier getoonde versie is al meer sophisticated, de Citroen Ami 8 Berline (op de foto bouwjaar 1975). Ondanks alles was het wennen aan het weggedrag van deze auto. Duidelijk stabieler dan de 2CV, maar wel met dezelfde overhellende carrosserie in bochten. Een auto met een hoog fun gehalte en daarnaast ook nog eens betaalbaar in die tijd. Hij mag regelrecht mijn virtuele garage in.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

13 Comments

 1. Frank 103

  Een fraaie auto om te zien! Bij mij in de gehele familie had niemand een citroen, nog steeds niet trouwens. Ik heb minder lang in een citroen gezeten dan in een Ferrari, en daar heb ik ook maar 1 keer een uur in gezeten. Hachelijk?
  Nb een schaalmodel van deze auto zal ik zeker een mooi plaatsje op de spoorbaan geven.

 2. vroeger werd er gezegd dat een franse auto een roestbak was , maar wel een goeie vering had, en deze auto vond ik toen helemaal niet mooi, maar als ik ‘m nu terug zie, dat heeft wel wat
  Ik wens je een fijn weekend
  Een @->– voor jou

 3. Goede morgen Sjoerd, die achterover liggende achterruitjes heb ik altijd een raar idee gevonden. Deze wagen ziet er beter uit, weer een aanwinst voor je virtuele garage, gelukkig is daar altijd een parkeerplaats en nooit ruimtegebrek 🙂
  Fijne zaterdag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.