Het gemaal aan de N199 bij Bunschoten
Het gemaal aan de N199 bij Bunschoten

Het gemaal aan de N199 bij Bunschoten

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Op weg naar Amersfoort trof Morgaine, van Morgaine’s Passions voordat ze het trafohuisje aan de N199 ontdekte, dit vreemdsoortige bouwsel aan. Ik wist niet wat het was, het kon een klein elektrisch gemaal zijn, of een sluis om de waterstand te reguleren. Ik wist het niet en kon het ook niet achterhalen, dacht ik, want veel in de buurt stond er niet, behoudens het trafohuisje van de vorige week. Wat wel zeker is dat het zijn stroom krijgt van datzelfde trafohuisje.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Maar zoals u weet ik spit door en stop pas als ik echt niets meer vind, of zoals Di Mario het gisteren verwoorde op zijn blog: Als je het antwoord niet vindt, geniet dan van het zoeken. En gezocht heb ik. De polder aldaar heet De Haar en op Google vond ik daar een gemaal. Dus terug naar de oorsprong en het slootje volgen om te kijken waar dat uitkwam.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

De zoektocht bracht mij bij het andere kant van de Haarse wetering, daar stond eenzelfde gevaarte met een trafohuis eraanvast gebouwd. Het gemaal De Haar dus, zoals ik al eerder gevonden had, ter hoogte van Eembrugge aan de oostoever van de Eem. Dit gemaal voert het water van polder De Haar via de Haarse wetering af naar de Eem. Het gemaal dateert van 1926. Probleem opgelost, de foto aan de N199 is ook een gemaal en het was tijd om naar bed te gaan…

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

16 Comments

 1. logbankje

  Nog steeds een bekende weg, tja kan niet anders.
  Maar langs de Eem staan meerdere gemalen om het water uit de polder en ook de stad af te voeren, zoals aan het Valleikanaal. Hans

 2. Toevallig had ik ook een rijtje gebouwtjes van het waterschap gereed staan. Sommige zijn ook echt archhitectuur.

  Bij deze gemaaltjes zit een installatie die doorgaans automatisch de rommel voor de inlaat schoonmaakt. Er beweegt dan een soort hark naartoe die de rommel van de ingang weghaalt en aan de zijkant neergooit. Als je een daggie wacht kan je dat zomaar eens zien gebeuren. Er zijn overigens ook gemalen waar dat met handbediening moet. Beide hebben een soort grijparm en vaak een rail waar dat spul aan hangt.

 3. Mooi, deze digitale speurtocht aan de hand van Morgaine’s foto’s! Gemalen passeren we misschien ook wel te vaak alsof ze bij het landschap horen, terwijl ze zo’n noodzaak zijn in flinke delen van het land 🙂
  Een mooie zondag!

 4. Goede morgen Sjoerd, dat was dus een hele zoektocht, maar je hebt uiteindelijk alles wel gevonden (en dat zonder erheen te reizen) leve het internet en jouw vasthoudendheid.
  Ik wens je een heel fijne zondag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.