Sjweikese

Sjweikese

click to see the pictures big

bVision & Photography

Ik kwam gisteren op doorreis door het plaatsje Sweikhuizen, of zoals in het Limburgs, Sjweikese genoemd. Aangenomen wordt dat de naam Sweikhuizen afkomstig is van het woord Zweihuizen oftewel twee huizen. De naam slaat op de bebouwing tussen twee huizen. Men vermoedt dat de Stammenhof, de boerderij gelegen boven op de helling, het boven- en de Biesenhof de boerderij onder aan de helling, het benedenhuis was. Ofwel als je van Puth naar Spaans Neerbeek gaat, kun je het dorp niet missen.

click to see the pictures big

bVision & Photography

Om Liesbeth een plezier te doen heb ik ook maar even de kerststal bij de kerk erop gezet, en wie schets mijn verbazing, deze versierde poort in dezelfde straat. Deze mensen gaan wel heel erg ver in hun overtuiging. Ik ben benieuwd hoe dat huis eruit ziet als de Heer waar zij in geloven ons Nederlands elftal weer eens laat winnen wat ze moeten winnen. Vraag me niet hou ik hier verzeild ben geraakt, mijn vrouw moest werken en ik had zin in een frikandel speciaal. En in de Makado in Beek…., maar dat is een ander verhaal.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. Aan de ene kant van het plateau ligt ‘mijn’ dorp, aan de andere kant Sweikhuizen. Heel eerlijk gezegd vind ik ons uitzicht mooier, ik zie liever geen industriëel gedoe als ik uit het raam kijk. Het dorp op zich is wel leuk en gezellig met leuke plekken om iets te nuttigen.
  Alle goeds voor 2018 Sjoerd, met wie weet een blog-reünie in ‘t Limburgse?

 2. Kakel

  Waar een frikandel al niet goed voor is (-:
  Mensen die heel ver gaan in een geloof hebben naar mijn ervaring meestal weinig principes… Wel een aparte foto.
  Lieve groet

 3. hanscke

  De eerste foto van het dorpje met uitzicht op de pijpen van de industrie vind ik erg mooi. Waarom weet ik niet, maar de industriepijpen fascineren mij. Misschien omdat ik ze voor de eerste keer zag toen ik naar mij broer en schoonzus ging toen ze vanwege het werk bij de DSM in Heerlen waren gaan wonen. Later in Munstergeleen.

 4. logbankje

  Krijg gelijk vakantie kriebels bij het zien van de foto van Sweikhuizen.
  “s Heren wegen zijn ondoorgrondelijk. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 5. Frank103

  Jij op weg voor een frikandel speciaal? Ik viel bijna van de bank af! Bij ons in de buurt is men niet zo uitbundig met bijbelzaken, de scouting had een levende kerststal, maar verder ligt de nadruk op eten en cadeaus. Bij het eten denkt men dan waarschijnlijk niet aan frikandel.

 6. Goh, inderdaad. Ze hebben er heel veel werk van gemaakt. Dat zie je mij niet doen. Maar een eind van huis voor een frikandel speciaal ook niet. Ik heb er in het verleden heel wat op, maar nu eet ik ze niet meer.

 7. Goede morgen Sjoerd. Leuke foto’s, maar uitbundig versieren met kerst is niet altijd een uiting van gelovigen. Misschien willen die mensen gewoon iets heel bijzonder versieren, dat kan ook. Ik denk alleen alles moet ook worden opgeruimd. dat zal ook een heel karwei zijn.
  Ik wens je een fijne vrijdag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: