1951-1952 Chrysler Saratoga
1951-1952 Chrysler Saratoga

1951-1952 Chrysler Saratoga

click to see the pictures big

bVision & Photography

1952 Chrysler Saratoga
Vergis je niet in deze auto, dit bakbeest is echt legendarisch. Nou ja bakbeest mag ik hier eigenlijk niet hanteren want in Amerika was dit een middenklasse auto. De Chrysler Saratoga was een echt vernieuwende auto en stond aan de start van een nieuwe line-up van Chrysler. De vijf en een halve liter Hemi-motor is legendarisch geworden en plaatste deze Saratoga meteen aan de top van zijn klasse. Daar hadden zowel Caddilac als Oldsmobile motoren geen verweer tegen.

click to see the pictures big

bVision & Photography

De Hemi Motor is een overvierkante motor met bovenliggende schuin geplaatste kleppen in een hemispherisch gevormde verbrandingskamer (sikkelvormig). Een motor waarvan de slag (gebruikelijk uitgedrukt in millimeters) groter is dan de boring, wordt aangeduid als ‘lange slag motor’. Zijn boring en slag gelijk spreekt men van een ‘vierkante motor’ en wanneer de boring groter is dan de slag is de motor ‘overvierkant’. De hemi was een van de eerste motoren die dit laatste principe op dit niveau toepaste met deze verbrandingskamer. Moderne motoren met dit principe hebben een anders gevormde cilinderkamer met meerdere kleppen. Hemi motoren worden tegenwoordig alleen nog maar gebruikt in monsterauto’s die een gigantisch vermogen nodig hebben.

click to see the pictures big

bVision & Photography

De Chrysler Saratoga op de foto’s heeft de volgende specificaties:
Fabrikant: Chrysler
Modelnaam: Saratoga
Bouwjaar: 1952
Gewicht: 1970 kg
Motor: Chrysler Firepower Hemi
aantal cilinders: 8
Vermogen: 180 pk
Cilinderinhoud: 5425 cc

click to see the pictures big

bVision & Photography

15 Comments

  1. marjolijn1

    Mooi dat deze uit de kluit gewassen auto er nog is en mag rijden, al is het vast niet overal.
    Voor mij is hij toch echt een maatje te groot.
    Fijn weekend Sjoerd.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.