Microscoop van Antoni van Leeuwenhoek finalist in het Pronkstuk van Nederland

Microscoop van Antoni van Leeuwenhoek finalist in het Pronkstuk van Nederland

click to see the pictures big

bVision & Photography

Via Emile kreeg ik het persbericht doorgestuurd van mijn museum, het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. En mocht u in de gelegenheid zijn…. vergeet in ieder geval morgen niet te stemmen op de microscoop. Ik zal morgen nog even een herinnering plaatsen. Zeker is zeker…

De microscoop van Antoni van Leeuwenhoek is finalist in het Pronkstuk van Nederland. Het eenvoudige ontwerp – één van de belangrijkste Nederlandse uitvindingen – laat zien waar het in de wetenschap om draait: nieuwsgierigheid, creativiteit en doorzettingsvermogen. Met zijn microscoop ontdekte van Leeuwenhoek in 1673 een compleet nieuwe wereld en zag als eerste bacteriën. Vrijdagavond maakt Jort Kelder tijdens de liveshow van het gelijknamige programma (NPO 2, 21:10 uur) de winnaar bekend.

Wie wint bepaalt u!
Kom aanstaande vrijdag 26 januari in actie en stem op de microscoop. Rijksmuseum Boerhaave in Leiden dient voor één middag als stembureau. Het museum is voor dit speciale evenement gratis toegankelijk en komt met bijzondere activiteiten.
Vanzelfsprekend staan ze alle in het teken van de microscoop. De Leidse burgemeester Henri Lenferink, opent het speciale evenement om 14.00 uur. Directeur Dirk van Delft en de conservatoren vertellen aansluitend over het genie Antoni van Leeuwenhoek en de uitzonderlijkheid van zijn uitvinding. Ontdek wat Van Leeuwenhoek zag en kijk zelf door zijn microscoop (ook leuk voor kinderen). De restaurator vertelt er graag meer over. Na het stemmen op uw smartphone bezoekt u het vernieuwde museum, en staat in de Gouden eeuw-zaal oog in oog met de echte microscoop van Antoni van Leeuwenhoek.

Rijksmuseum Boerhaave
Voor zover bekend zijn er 11 Leeuwenhoek-microscopen bewaard gebleven. Rijksmuseum Boerhaave heeft er vier in de collectie. Met een collectie die vijf eeuwen onderzoek en innovatie toont, met ruime aandacht voor de wetenschap van vandaag, biedt Rijksmuseum Boerhaave bezoekers van alle leeftijden een intrigerende kijk in de wereld van wetenschap en geneeskunde.

Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

12 Comments

  1. Kakel

    Ik las er inderdaad bij Glibber over! Het programma ken ik niet maar ik weet wel dat de uitvinding van de microscoop vele malen belangrijker is voor de gezondheid wereldwijd dan een mooi geschilderd schilderij….

  2. mjah, kleine stukjes van gezien ik zet het weer af ook, heb er niet zoveel mee zoals het opgezet is en bla.. stemmen doe ik dus ook niet 😉 Ik wens toe dat jouw pronkstuk zal winnen dan, dat dan weer wel 😀

    X

  3. Goede morgen Sjoerd. Er staan heel wat belangrijke uitvindingen op namen van Nederlanders. Leeuwenhoek was met zijn microscoop in de kleine wereld gedoken en Lansbergen met zijn telescoop ging de ruimte in. Ik heb het programma nooit gezien maar ik had wel gelezen dat het er was. Maar ik stem meestal niet op dit soort zaken, het hangt er vaak ook vanaf hoe iets op de tv gebracht wordt, wat dan gaat winnen. Deze uitvinding is natuurlijk voor de medische wetenschap erg belangrijk geweest.
    Voor vandaag wens ik je een fijne donderdag toe.

  4. Ik ben nog steeds blij dat ik jou destijds op een regenachtige dag de tip gaf dit museum eens te bezoeken. Het is echt helemaal je favoriete museum geworden he. Ben benieuwd hoe je het vindt nu het helemaal verbouwd is.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: