Een typisch Limburgs streekgerecht is kauw sjottel. Bij geen enkel feest mag dit in een koud buffet ontbreken. Ik heb deze gemaakt voor bij de Gourmet met de hele familie op eerste Paasdag. Als soepvlees heb ik een stooflapje in stukken gesneden en in een litertje water met twee bouillonblokjes zo’n vier uur laten pruttelen en de aardappelen gaar gekookt(niet te gaar). Voor de rest is het eenvoudig. Als alles is afgekoeld dan pluk je het vlees in draadjes, snij de aardappelen en de appel in blokjes, niet pureren. De augurk in kleine blokjes en alles door elkaar mengen met uitzondering van slasaus hiermee strijk je de bovenkant glad. Garneren mag, maar omdat ik dit gisteren als bijgerecht heb gebruikt hoeft dat niet. Na bereiding dient de kauw sjottel een nachtje door te brengen in de koelkast om alle smaken in te laten werken. Je kunt dit een dag of vijf bewaren na de bereiding. Helaas was de kauw sjottel zo in trek dat er wat vlees is overgebleven… Maar dat mag de pret niet drukken, dat gaat de soep in.
Ingrediënten:
500 gram soepvlees
1,5 kilo vastkokende aardappelen
1 flinke ui
1 potje erwten
1 potje zilveruitjes
1 potje augurkjes
1 Granny Smith
ca 400 ml Belgische mayonaise
Slasaus (voor de afwerking)
75 mililiter van het vocht uit de potjes uitjes of augurk.
Wat van de bouillon om het smeuïger te maken
2 bouillonblokjes
peper en zout
Pingback: Rust, of toch niet – bVision & Photography
Ziet er wel lekker uit, heb voor de zekerheid het recept maar even gekopieerd.
Kauw sjotten … koude schotel is bij ons in Belgisch Limburg toch een beetje anders
Maar daar bij jou ziet het er ook wel lekker uit
Het kan niet missen dat Kauw Sjottel uit Limburg komt, de naam verraad het al.
Het lijkt me een smakelijk gerecht. Hans
Ot. Je verzoekje ligt op de muzikale Bank voor de volgende show.
Respect voor je wekelijkse aanvraag.
De shows staan allemaal op: http://logbankje.nl
Alles wat ik niet ken qua voedsel wil ik toch wel eens proeven.
Dit wil ik dus ook eens proeven.
Wie weet kan mijn vrouw iets met dit logje.
Moet dat kauw niet kouw (van koud) zijn? Of moest je er errug lang op kauwen 🙂
Ik vind de hoeveelheid niet al te veel voor een familie. Dan denk ik toch minstens aan een mannetje (m/v) of tien.
We zijn maar met zijn vijven…
Nee hoor, het is echt kauw sjottel.
Ik sla over, augurk ieuw.
’t Ziet er naar mijn idee niet uit, maar het zal vast goed smaken. 🙂
Oei, dat is moet lekker geweest zijn. Ik sla het recept op. Als ik het maak zal ik het melden 🙂
mmmm dat is lekker, maar ik ben iemand die eerder koude pasta maakt, hier eten we met z’n 2 een ganse pot op…..
maar dit ziet er ook verdomd lekker uit
Een @->- voor jou.
Goede morgen Sjoerd, het ziet er ook heerlijk uit, geen wonder dat alles schoon op was. Dat vlees komt ook wel weer verwerkt in de soep of misschien heb je er nog een idee voor.
Fijne maandag, ik ga straks naar de schaapskooi, lammetjes knuffelen, met dochter en schoondochter.
‘Huh???’, dacht ik eerst. Maar toen ik het uitsprak, kauw sjottel, wist ik het
MMMMM….. dat zal gesmaakt hebben….!!
Fijne dag vandaag.