Ikigai
Ikigai

Ikigai

Alleen wie bezig blijft wil honderd worden

Volgens Japanse tradities heeft iedereen een Ikigai, een reden van bestaan. Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn zoon een boek over ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Geschreven door Hector Garcia en Francesc Miralles. En wie wil dat niet, de zin van het leven ontdekken en daardoor honderd worden. Getroffen werd ik toen ik bij de eerste bladzijden al op de volgende koptekst stuitte.

Ga alsjeblief niet met pensioen

Bedoeld werd dat je na je pensioen gewoon door moet werken, maar dan met werk wat je leuk vind en werk wat je aan kan. Of het boek wat is weet ik nog niet na een paar bladzijden, maar het lijkt aan te sluiten aan mijn boeddhistische levenswijze. Jullie horen wel eens hoe het afloopt.
En ik dank iedereen voor de fijne reacties op mijn verjaardag, zowel hier alsook op andere Social Media.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 reacties

 1. Ria

  Iedereen weet het zo leuk te vertellen voor een ander, maar het is wel aan jezelf hoor en een beetje nietsdoen en maar wat aan lummelen mag ook best af en toe hoor, dat mag gewoon. Ik doe niets eigenlijk, geen vrijwilligerswerk of iets anders liefdadigs, daar heb ik dan weer geen tijd voor op mijn manier want ik heb een man en een hond en een paar hobbys.
  Honderd worden, ik moet er niet aan denken eerlijk gezegd.

 2. Onze Manus-van-alles hier is 75, en nog volop aan het werk: zo ‘boert’ hij volop op de boerderij van zijn broer die vorig jaar is overleden, zorgt hij voor tuinen, onderhoud hij een bosperceel, en is hij opa van 6 kleinzonen Afgelopen winter heeft hij wat gekwakkeld en dat kwam, zo zegt hij, doordat hij minder actief was dan andere jaren.

 3. Gewoon bezig blijven na je pensionering maar wel met de dingen die jij leuk vindt. Volgens mij heb jij hobby’s genoeg dus dat gaat wel goed komen. Wij hebben nog steeds voor acht uur ’s avonds de televisie niet aan. Geen tijd voor, haha.

 4. Ach, je was jarig…. alsnog gefeliciteerd. Het is echt het stomste wat je kunt doen om dus helemaal niks meer te doen als je gepensioneerd bent. Natuurlijk hoef je niet meer full time aan de bak dan, maar kun je het zelf indelen. Ik ken mensen die de godganse dag rondlummelen, tot 12 uur in hun pyama de krant lezen, veel tv kijken en daar steeds meer ‘kwaaltjes’ van krijgen. Begin je nu al te oriënteren over wat je wilt gaan doen als D-Day voor jou aanbreekt. Er is echt enorm veel te doen om zelf iets te leren of…. je kennis uit te dragen. Vrijwilligerswerk heb ik zelf altijd gedaan (ook toen ik full time voor geld werkte) en daar heb ik nooit een seconde spijt van gehad. Je bent onder de mensen, je leert er veel van en het geeft echt voldoening. Blijf jezelf ontwikkelen in ieder geval. Einde ongevraagd advies 🙂

 5. Goede morgen Sjoerd, bezig blijven met dingen die je leuk vindt, dat moet een mens zeker doen. Maar werken tot je er bij neervalt lijkt me minder feestelijk. Trouwens ik zou geen honderd willen worden eerlijk gezegd. Negentig is mijn max hoop ik, want later gaan meestal je geest en lichaam je in de steek laten en word je afhankelijk van de hulp van anderen en soms zelfs een last voor je kinderen.
  Ik wens je een fijne donderdag toe.

 6. Toevallig gisteren op tv , in Japan werk je gewoon tot je er bij neer valt. Niet echt mijn idee. Zie het ook aan mijn broer, werkt voor Japanse hotelketen. Is nu al 68 wel gestopt in Amsterdam maar werkt nog wel in Japanse directie door. Pff niet mijn leven 🙂

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.