Oranje spanning in Obbicht
Oranje spanning in Obbicht

Oranje spanning in Obbicht

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Toeval bestaat niet, maar toch waren we de afgelopen week in Obbicht, bij Tandprothetiek Maasland. Daar laat onze tandarts de protheses maken. Nu ging het alleen maar voor een kleurbepaling, dus was niet het probleem. Terwijl mijn vrouw binnen was en ik de auto netjes ergens in de schaduw geparkeerd had, zag ik in een ooghoek een blauwgroene deur…

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

En blauwgroene deuren associeer ik met trafohuisjes en yes, daar staat hij dan in volle glorie op de Obbichter Markt. Niets bijzonders, zelfs geen winkels, maar wat moet je daar ook mee in een dorpje van net 2000 inwoners. Het trafohuisje heeft aan de achterkant een kleine uitbouw, dat is de schuur van de buren. Synergie noemen ze dat tegenwoordig…

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Uiteraard weet niet iedereen dit dorpje te vinden, het ligt tussen de wal en het schip, eh, nee, tussen de Maas en het Julianakanaal. Ofwel vroeger, ver voor mijn tijd alleen aan de Maas. En denk nu niet wat moeten we ermee, want Obbicht is van historische waarde. Op 5 en 6 oktober 1568 stak Willem van Oranje met zijn leger vanuit Duitsland bij Obbicht de Maas over om in Brussel de strijd aan te binden met de Spaanse troepen van hertog Alva. Hij verloor de strijd, maar dat doet er niets aan af dat hij net hier de Maas overstak. Het enige dat daarvan is overgebleven is een gedenksteen aan de Maas.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Buiten de aanbouw is het transformatorhuisje vrij standaard. Daar is verder ook niets mis mee. Het is een van de velen die hier een plaats hebben gekregen en ook gepinpoint worden op het www.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

14 reacties

  1. Een nogal onopvallend trafohuisje ditmaal, dat kan alleen maar van de kenner zelf komen … 🙂
    De gemeente Smallingerland telt ruim 55.00 inwoners en 14 dorpen. De hoofdplaats Drachten heeft 45.000 inwoners, de inwonertallen van de andere 13 dorpen variëren van 43 tot 1.699.
    Obbicht zou hier met 2.000 inwoners dus met gemak het tweede dorp van de gemeente kunnen zijn. 🙂

  2. Goede morgen Sjoerd, een gedenkwaardig dorpje dus. Maar helemaal geen winkels is wel erg weinig. Hier wonen ook nog geen 2000 mensen, maar we hebben gelukkig wel een supermarkt , een bakker, wat toeristenwinkeltjes en een serie restaurantjes, maar ja dat komt omdat we natuurlijk veel toeristen hebben hier.
    Ik wens je een fijne zondag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.