Bokkenrijders, mythe of werkelijkheid
Bokkenrijders, mythe of werkelijkheid

Bokkenrijders, mythe of werkelijkheid

Afgelopen weekend was ik op een symposium over de bokkenrijders. De Bokkenrijders kennen velen van de KRO serie over de Bokkenrijders en de boeken van Ton van Reen. Het symposium ging over alle onderzoeken en verhalen die de ronde doen, en wat er nu echt gebeurde in die tijd. Wat we weten uit de geschriften en documentatie is veelal een eigen interpretatie van degene die de bekende gegevens beoordeelden, vanuit welke invalshoek is er naar gekeken. Dat er roversbenden in die tijd waren is wel duidelijk, de Euregio was verdeeld tussen Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, en zowaar een stuk dat behoorde aan het destijds vrijgevochten Holland van de Oranjes. In de mijnstreek hadden de Oostenrijkers het voor het zeggen, voor de mijnen de paters uit het land van Rode (Rolduc). Veel van de literatuur is reeds onderzocht, maar nog lang niet alles en er zijn nog veel vragen over. Het was een interessante middag, wellicht voor herhaling vatbaar in een andere discussiërende omgeving. Nu was het een beetje een eenzijdig verhaal, niets mis mee als je kijkt naar het doel, het verder willen uitzoeken en registreren van de feiten, maar dan bekeken vanuit de diverse invalshoeken. Mijn interesse gaat uiteraard uit naar welke rol Kasteel Hoensbroek hierin gespeeld heeft, maar ook de omgeving en de betrokkenen hierin. Een van de grotere schurken, Matthijs Ponts kwam uit Hoensbroek. Als je nagaat dat er wellicht zo’n 800 boeken zijn geschreven over de bokkenrijders die wel of niet gefundeerd daarover schreven, er nog diverse schepenarchieven zijn die niet in kaart zijn gebracht, heb ik wellicht nog een uitdaging voor na mijn pensionering volgend jaar. Ik kom hier zeker op terug.

click to see the pictures big

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 Comments

 1. Oeh, interessant! Ik ben benieuwd, ik leerde over de bokkkenrijders dankzij Suske en Wiske, en de attractie die veeeeeeeeeeeeeeeeeel later kwam in de Efteliing, vind ik ook geweldig!

  X

 2. Kakel

  Waar rook is, is vuur. Dus ik geloof dat er een kern van waarheid in zit. Toen ik naam de Bokkenrijders las, moest ik aan Suske en Wiske denken. Mijn broer vrat/vreet die boeken.
  Ik hoop dat je meer informatie erover gaat vergaren, want ik vind dit een interessant onderwerp.
  Zonnige groet!

 3. logbankje

  En niet te vergeten de Bokkenrijders in de Efteling.
  Het is een mooie uitdaging die je aangaat.
  Maar weet uit ervaring dat de resultaten heel veel plezier geven en nieuwe stof tot nadenken. Hans

 4. Goede morgen Sjoerd. Dat lijkt me een interessant onderzoek om na je pensioen te gaan doen. Ik ben benieuwd wat er uit gaat komen. Kasteel Hoensbroek heb ik met mijn man een jaar of acht geleden nog bezocht. Een mooi kasteel, ik wist niet dat het nog iets met de bokkenrijders te maken zou hebben.
  Voor vandaag een fijne maandag gewenst.

 5. ik heb er ook over gehoord, maar zo te zien weet jij er meer van
  In overpelt was er een cafe, en er werd verteld dat daar een ondergrondse gang liep voor de bokkenrijders?
  Een @->- voor jou.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d