De sloop van de viaducten in Hoensbroek
De sloop van de viaducten in Hoensbroek

De sloop van de viaducten in Hoensbroek

click to see the pictures big

bVision & Photography

Wie herinnert zich nog dat er dagelijks duizenden mensen onder de grond doken om kolen naar boven te halen, dat de oostelijk mijnstreek eigenlijk een grote gatenkaas was. Van zwart naar groen was het motto van de overheid. Ofwel alles werd in een versneld tempo afgebroken. Zo moest ook het mijnspoor worden opgeruimd. Via het mijnspoor werd steenkool, afkomstig van de staatsmijnen Emma en Hendrik, vervoerd naar de haven van Stein. Alleen een wandelpad herinnert vandaag aan het oude mijnspoor. De weg lag voor een groot gedeelte op een spoordijk en er lagen een aantal viaducten die ook gesloopt moesten worden. Waaronder dit op de foto staande viaduct aan de Pastoorskuilenweg in Hoensbroek in 1975 dacht ik. En wat trof men aan naast het bestaande viaduct, juist ja, het oude viaduct. Dat had men voor het gemak maar laten zitten. Treffend is de spelende jeugd op de foto, dat zou nu niet meer kunnen denk ik. De foto is afkomstig van de website auw-gebrook en ik heb toestemming van de beheerder om deze foto te plaatsen.
Ook eenzelfde viaduct aan de Amstenraderweg in Hoensbroek moest eraan geloven en werd in die tijd gesloopt

click to see the pictures big

bVision & Photography

Het kaartje van het spoortraject van Brunssum naar Stein

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

10 Comments

 1. logbankje

  Valt me op dat toen de kinderen gewoon op de sloop locatie konden spelen, tegenwoordig gaan er gelijk hekken omheen.
  Maar dat schreef je zelf ook later.
  De gas vondst was de doodsteek voor de mijnen. Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 2. Die spelende jeugd waren het eerste wat me opviel aan de foto. Niet alleen omdat je tegenwoordig veel minder kinderen buiten ziet spelen dan vroeger, maar vooral omdat spelen op zo’n bouw- of slooplocatie tegenwoordig helemaal uit den boze is.

 3. Goede morgen Sjoerd. Spelende kinderen worden zeldzamer, buiten in de natuur zie je dat bijna niet meer. Mij valt dat wel op, zeker in deze tijd van het jaar speelden er overal kinderen buiten. Nu woon ik in een straat waar niet erg veel kinderen meer wonen, maar ook verderop in het dorp zie ik ze niet vaak meer op straat spelen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.