Omwille van de vrijheid
Omwille van de vrijheid

Omwille van de vrijheid

Als je vakantie hebt is er naast tijd om te werken ook tijd nodig om te ontspannen. Ik had bij Leidse glibber (Emile) gelezen dat Hans Marks een boek geschreven had over het ontzet van Leiden.

Spaanse troepen belegeren Leiden. Commandant Valdez laat schansen bouwen om de toegang tot de stad te blokkeren. Het is de tweede keer binnen een jaar dat Leiden door de Spanjaarden wordt belegerd. Er dreigen voedseltekorten en de pest breekt uit. Een zware last rust op de schouders van de bestuurders van de stad. Terwijl de nood in Leiden stijgt, begeeft de Prins van Oranje zich in een race tegen de klok: de organisatie van het waanzinnige maar lumineuze idee om de polders onder water te zetten en een Geuzenvloot naar de stad te sturen.

Als je dit stuk zo leest, ben je snel klaar, maar het boek biedt meer. Het bestaat uit een aantal dialogen van de verschillende schaakstukken in het verhaal, het hoe en het waarom van verschillende kanten uit bekeken. Zowel van Spaanse zijde als ook vanuit het stadsbestuur en de Geuzen. Niet een jeugdboek, maar meer een historische roman. Ik heb deze niet in ene keer uitgelezen, maar heb er enkele dagen over gedaan. Geen alledaags populistisch romannetje, maar een gedegen historisch verhaal. Een aanrader voor mensen die van de vaderlandse geschiedenis houden en van Leiden uiteraard

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

12 reacties

  1. Leuk Sjoerd dat je het boek gelezen hebt. Het geeft inderdaad weer een heel ander beeld van hoe het gegaan is destijds. Van der werf was helemaal niet echt de grote held, maar meer mannen als bijvoorbeeld van Bronkhorst. Het boek is inderdaad niet allen voor Leidenaren en mensen die van de stad houden maar ook voor geschiedenisliefhebbers een aanrader. Voor wie het niet gelezen heeft hier een stukje over de boekpresentatie https://www.leidseglibber.nl/2018/09/03/omwille-van-de-vrijheid-nieuw-boek-over-het-leids-ontzet/

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.