Consuminderen

Consuminderen

Wat is eigenlijk consuminderen dacht ik de afgelopen week nadat ik weer een langs de kringloop en het milieupark was geweest. Als je er op internet naar zoekt kom je er niet uit. Het leeghalen van je kasten leidt niet naar een minder verbruik, het weggooien van tijdschriften en boeken, of het verplaatsen daarvan naar de kringloop leidt ook niet naar minder verbruik, dat heet gewoon opruimen. Ik denk dat consuminderen het verminderen moet zijn van jouw ecologische voetafdruk. Bewust minder kopen, langer met je spullen doen, kijken naar het verbruik van minder plastic. Dingen die je niet koopt hoef je ook niet weg te gooien. en koop vooral duurzame producten.
Ik heb er ook geen kant en klare oplossing voor maar ga mijn best doen om die wel te vinden. Alle beetjes helpen…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

  1. Koop niets wat je wilt hebben maar alleen als je iets echt nodig hebt. Die grote auto waar velen in rijden tegenwoordig is ook niet echt duurzaam bijvoorbeeld. Opruimen en bruikbare spullen via de kringloop aanbieden is zeker wel een item wat bij consuminderen past.

  2. Het wegbrengen van je overbodige goederen naar de kringloopwinkel mag je wat mij betreft als een eerst stap zien. De klant van de kringloop schaft vervolgens jouw overbodige geworden goederen aan, dat is een mooi stukje consuminderen, want er wordt geen beroep gedaan op nieuwe grondstoffen. Aan jou is het vervolgens om het af te maken door je oude spulletjes niet meteen weer te vervangen door nieuwe aankopen … 🙂

  3. Niet zo snel iets weggooien, maar eerst bekijken of er reparatie mogelijk is. Vaak kunnen mensen bij het repaircafé je goed helpen. Het besef hebben, dat geluk niet zit in spullen. Je kunt beter investeren in sociale contacten en belevingen. Ontspullen en goed opruimen is zeker waardevol omdat je gewoon meer ruimte creëert in je huis en in je hoofd. Ik kan het weten, want wij hebben alleen dát behouden waar we ‘iets mee hebben’ of dat we zo door het jaar heen gebruiken. Alles wat we jaren niet aanraakten en waarvan we veelal niet eens meer wisten dat we het hadden, is weggegeven of naar de gemeentewerf gebracht. Het was een bult werk, maar we zijn nog steeds blij dat we samen de inspanning hebben geleverd. Nadat we klaar waren hebben we nog niet één keer gezegd: ‘Goh, dat mis ik nou, wat jammer dat ik het heb weggedaan’. Niet één keer. 🙂

  4. Ik heb altijd een aankooplijstje en weet wat ik ga eten de hele week. Dat scheelt ook. Verder koop ik nooit onzinnige dingen, zoals bijvoorbeeld van die onnodige keukenhulpmiddelen die je nooit gebruikt (wafelijzer, eierkoker, dat soort dingen) of elektrische nagelknippers of ontharingsapparaten of een Carmen set. 😉
    Doe maar gewoon. Helaas is plastic (mee)kopen haast niet te vermijden, tenzij je zeeën van tijd (en zin) hebt om heel gericht je boodschappen te doen.

  5. Goede morgen Sjoerd. Ik heb in het begin toen ik alleen was erg moeten nadenken in de winkel. Ik heb natuurlijk minder nodig dan toen mijn man nog leefde. Maar nu ben ik er wel aan gewend om minder te kopen. Eten weggooien doe ik eigenlijk nooit, vaak kook ik wel voor twee en vries dan de ene maaltijd in voor een andere keer. Want de meeste verpakkingen in de supermarkt zijn voor twee personen.
    Ik wens je een fijne woensdag toe.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: