Industriële revolutie
Industriële revolutie

Industriële revolutie

Als je me nu vraagt wat heb ik in het weekend gedaan moet ik zeggen veel, maar niets wat het bloggen waard is. Wat geklust, veel gekookt, gewinkeld, maar niet echt inspiratie opgedaan voor een blog. Tenzij je de ergernis die ontstaan is tijdens het bezoek aan Leidse Glibber. Niet dat Emile iets verkeerd heeft gedaan, integendeel, maar het hele Sinterklaas een zwarte Pieten verhaal staat me tegen. Roetveegpieten horen daar niet in thuis. Dan alleen maar witte Pieten in mooie zwarte pakken, dat zou ik echt ludiek vinden. Kinderen kijken toch niet naar de kleur, maar wel naar alle glitter en glans die bij een mooi pak horen. Dus op zoek naar iets anders. Een foto van een roetveegpiet staat me dus tegen. Dan maar even terug naar de tijd van de Limburgse mijnen. Daar hadden we tenminste echte Koelpieten, ook zwarte van de kolenstof, maar wel echt. Koel staat in dit verband voor kolenmijn. De industriële revolutie is echter aan deze boer op de voorgrond voorbij getrokken. Heel ouderwets, met paard en wagen…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 reacties

 1. Ik word ook doodziek vande hele discussie en ben zelf voorstander van Zwartepiet. Heb dit weekend echt lopen balen van die neppers. Mijn kleinzoon van 5 mocht mee op de persboot en herkende direct een roetveeg Pietje als schipper van de Leidse Rederij. Opa dat Pietje is net nieuw want ze is nog bijna niet door de schoorsteen geweest en deze zomer hebben we met haar gevaren. Pffffff hoe los je dat op, nou ja ze is dus voor het verhaal maar even naar Spanje verhuisd. Ook triest een Zwartepiet die dit jaar voor het laatst meedoet omadt jij geen Roetveeg wil zijn. Met tranen in zijn ogen zei hij, Emile ik doe dit nu 30 jaar en had zo graag nog een paar jaar door willen gaan en dan opapiet worden. Het meest erge was een (echte) zwartepiet die zich afvroeg of hij nog wel mee mag doen in de toekomst of zich nu wit moest gaan schminken. Hoezo discriminatie ??? Nou ja ik ga me weer kwaad maken, dus ik stop maar.

 2. hanscke

  Nu de kleindochters al weer ruim in de tienerjaren zijn aangeland heb ik voor de tweede keer afscheid moeten nemen van het sinterklaasfeest. Het valt me dit keer nog zwaarder dan toen mijn eigen kinderen groter werden en het onder de pubers mode werd om het niet meer te willen vieren.
  Voor kleindochter Nina in Roemenië ben ik wel bezig een pakketje te maken, puur om onze Nederlandse traditie bij haar in ere te houden.

 3. Hi Sjoerd,

  gelijk heb je: doe maar gewoon allemaal witte pieten!
  Ik vier het zelf allang niet meer: toen Roosje er niet meer in geloofde deden we nog wel een kleinigheidje, maar
  toen ze de deur uitging heb ik het afgesloten en nooit meer gevierd.

  Dag!
  Groetjes van Marlou

  .

 4. Ik kreeg net een grapje binnen via app… Sint is opgepakt wegens fraude… hij is pieten aan het witwassen… hahaha sorry, flauw 😉

  Feit is, dat ik erom moet lachen, dus dat vertelt hoe ik erover denk, men moet het gewoon met rust laten. Tegelijk zag ik van het weekend een filmpje vanuit de abc eilanden geloof ik, en daar was iedereen zwart en gekleed als piet en met trommels en toeters en bellen kwamen ze binnen, zwarte mensen, die zwarte mensen feestelijk onthaalden!

  X

 5. Goede morgen Sjoerd, ik geloof dat de meeste mensen het feest gewoon willen houden zoals het is. Wij vieren het met kleine cadeautjes de lol zit in de gedichtjes waarmee je elkaar een beetje op de hak kunt nemen. Ook is voor de kinderen een doorgeefpak altijd leuk, al doe ik dat niet ieder jaar. Steeds als er een paar lagen papier af zijn staat er een nieuwe naam op en moet het pak weer worden doorgegeven aan de volgende, uiteindelijk heeft iedereen even wat uitgepakt en blijkt er iets kleins in te zitten voor de laatste naam (vaak een van de jongsten uit de familie) Ik heb altijd Sinterklaas gevierd en dat blijf ik ook doen met zijn allen , het gaat om het plezier en niet om grote cadeaus. En dat gezeur over het uiterlijk van Piet moet ook eens ophouden, ik vrees dat het nooit goed is wat er ook wordt aangepast.
  Vandaag wens ik je een fijne maandag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.