Dat stroom niet altijd uit een Trafohuisje komt, wist Lee-Z ook wel. Stroom kun je ook maken, of opwekken in vaktaal. Vandaar vandaag deze WaterKrachtCentrale (WKC) in het Limburgse Roeven (Nederweert). Een oudje weliswaar, maar deze heeft tot begin dit jaar nog dienst gedaan om groene stroom op te wekken. Maar dan loop ik even vooruit op het verhaal.
De waterkrachtcentrale (WKC), is eigendom van Rijkswaterstaat, en wordt beheerd door de Stichting Waterkrachtcentrale Roeven Nederweert. Het is een van de oudste centrales in ons land. De centrale is in 1923 door Rijkswaterstaat gebouwd voor de bediening en verlichting van Sluis 15 en de sluis in de Noordervaart. Ook de bijbehorende dienstwoningen werden van stoom voorzien door deze centrale. In 1958 is de centrale gesloten. Noodzakelijk onderhoud en het beschikbaar zijn zijn van voldoende stroom door rendabelere centrales betekende het einde van de stroomproductie
Gelukkig werd er niets afgebroken en bleef alles redelijk intact. Na diverse initiatieven werd besloten tot restauratie in 1993 van de waterradmolen en de centrale en werd het beheer overgedragen aan vrijwilligers van de Stichting Waterkrachtcentrale Roeven. Vanaf die tijd wekt de oude waterkrachtcentrale weer groene stroom op, op het knooppunt van drie waterwegen, de Noordervaart, de Zuid-Willemsvaart en het kanaal Wessem-Nederweert. Om mij niet bekende reden staat de centrale momenteel weer stop. Maar stop of niet het is een schitterend monument in de Nederlandse stroomvoorziening. Ik hoop ooit nog eens foto’s te kunnen plaatsen van het binnenste van deze centrale. Ik ga mijn best doen…
bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek
Hoe is het gesteld met de visbescherming van deze gehaktmolen?
Mooi verhaal jammer genoeg is het niet meer mogelijk om m intact te zien, is recent ontmanteld begreep ik… maar het blijft mooi dattie tot dit jaar echt gedraaid heeft en verschillende huishoudens van stroom voorzag…
Dit is wel weer een pareltje hoor. Zou leuk zijn om eens binnen te kijken.
Prachtig, zulke gebouwen. Tijdens onze wandelingen door Nederland komen we ze gelukkig nog veel tegen.
Een mooie Waterkracht centrale, leuk de de isolatoren en nog zitten van de bovengrondse leiding.
Als techneut had ik ook naar binnen gegluurd. Hans
Hij valt wat buiten de orde van de trafohuisjes, maar ik vind dit wel een pareltje uit de geschiedenis van de Nederlandse stroomvoorziening.
Jij met je connecties in Limburg zal toch wel binnen moeten kunnen komen. Dit is een prachtexemplaar. Hoop dat het nog lang bewaard zal blijven.
Love As always
Di mario
Jij denkt ook aan alles Di Mario. 🙂
Oh, was de reactie van Ria.
Mooi huisje, mooi verhaal! En als ze in de brand vliegen, bluswater genoeg bij de hand 🙂
Prachtig! Ik wist niet dat er ook in Nederland via water opwekt werd al zolang….
X
Ik heb geen idee of zulke waterkrachtcentrales ook hier in BelgIe bestaan.
Dit is inderdaad weer een pracht exemplaar. Ik denk dat de binnenkant ook bijzonder zal zijn omdat daar ook de opwekking gebeurt. IK ben benieuwd of het je lukt er foto’s te maken. Vaak zijn ze er niet zo happig op.
dat deze waterkrachtcentrales bestonden, daar heb ik ook geen weet van, maar een man zoals jij die daar zo veel interesse in heeft, wil zeker de binnenkant zien, en wij krijgen ‘m dan ook te zien, ik hoop dus dat het je lukt
Hier is een @->- voor jou.
Goede morgen Sjoerd, daar was men dus al jaren geleden bezig met de kracht van het water. Tegenwoordig wordt die bron ook weer aangeboord, met proeven in de Oosterscheldedam of die turbines veel stroom opleveren weet ik niet, maar ik heb het ook niet bijgehouden eerlijk gezegd, maar groene stroom neem ik wel af van het energiebedrijf, voor zover die voorradig is natuurlijk,ook windmolens draaien niet altijd. In de meterkast kun je niet zien of er groene of grijze stroom binnen komt.
Ik wens je een fijne zondag toe.
Wist niet dat er in Nederland waterkrachtcentrales zijn. Weer wat geleerd.
Met de foto’s van de binnenkant komt ook het verhaal van de stilstand?
Vragende groet,