Zeswegen – Mural Cambriumstraat (2)
Zeswegen – Mural Cambriumstraat (2)

Zeswegen – Mural Cambriumstraat (2)

Vandaag deel twee van de murals in de onderdoorgang van de duplexwoningen aan de Cambriumstraat in Zeswegen. De wijk is in de jaren 80 aangelegd op de voormalige steenbergen van de Oranje Nassau mijn l (ONl). Logisch dat deze wijk nauw verbonden is aan zijn verleden. Richting centrum Heerlen staat het voormalige ophaalgebouw van de Oranje Nassau l, waarin het mijnmuseum is gevestigd.
Vandaag is het Barbaradag, de dag waarop vroeger de mijnwerkers een dag vrij hadden. Barbara was de beschermheilige van de mijnwerkers. Met de sluiting van de mijnen kwam ook een einde aan de jaarlijkse Barbaraviering. Laten we niet vergeten dat er in de mijn periode in de diverse mijnen zo’n duizend man omkwamen. Mensen die het daglicht niet meer zagen en de zon niet meer konden zien opkomen. Er zit nog veel pijn in de mijnstreek…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 Comments

 1. Ik snap het van de pijn, en het is mooi dat het zo met murals kan worden herdacht of bij stil gestaan kan worden. Ik heb pas dit jaar geleerd dankzij een serie overigens op Netflix, erg zoet, maar het gaat over een mijnwerkersstadje, wat start met een ongeluk dus… dat men vroeger kanaries mee nam de mijnen in… om zo eventueel gevaar voor te zijn? Misschien heb je dat ooit al eens vertelt, of niet, geen idee. Zo niet, is het misschien mooi als jij daar meer over kunt vertellen een keer. Ik leer graag, ook al zijn de mijnen hier allang dicht.

  X

 2. logbankje

  Wat je schrijft klopt helemaal, heb wel documentaires gezien over de mijnstreek, veel mijnwerkers met long problemen.
  Het was een zwaar bestaan voor de mensen, mag men niet zomaar vergeten. Hans

 3. Hoi Sjoerd,

  mooi, dat je daar even bij stil staat.
  Want het is waar: het was een zwaar leven en ik denk dat de mijnwerkers dan ook niet echt heel oud werden…
  Misschien moet St. Barbara dag ter ere van hun gewoon weer gevierd worden…

  Groet van Marlou

  .

 4. Goede morgen Sjoerd. Mooie mural, zo worden die mannen ook herdacht. Kolenmijnen doen mij denken aan het boek van H. Malot Alleen op de wereld. Daar komt ook een deel in voor van een overstroming in een mijn waarbij een aantal mannen ingesloten raakt. Voor iemand zoals ik met enigszins claustrofobie is dat echt een nachtmerrie. Ik zal niet snel een mijn ingaan om te bezichtigen. De mergelgrotten vond ik al erg benauwend.
  Voor vandaag een fijne dinsdag gewenst.

 5. Eerst dacht ik, die foto heb ik hier toch al gezien, ik scrolde maar zag dat het een een andere was, en mee was ik wakker….
  St.Barbara wordt hier vandaag in belgie ook gevierd door de ex*mijnwerkers, mijn pa zat vroeger zelfs in dat bestuur.
  Een @->- voor jou.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.