Kerncentrale Tihange bij Luik
Kerncentrale Tihange bij Luik

Kerncentrale Tihange bij Luik

Sinds oktober 2017 staat er een kunstwerk in de ‘Kweekvijver’ op de rotonde aan de Franciscusweg in Heerlen. Het werk heeft als titel “Jodium-131” van de Limburgse kunstenaar Fabrice Hermans en stelt de preventieve Jodiumverstrekking door de overheid aan de orde. Het beeld bestaat uit een opeenstapeling van uitvergrootte pillenpotten, de Tihange-uit zuil, die op het symbool van radioactiviteit drijven. Het heeft te maken met het vrijkomen van radioactieve jodiumgassen (Jodium-131) en de verstrekking van Jodiumpillen aan de bevolking bij het uitbreken van een kernramp. Vlak over de grens staan de kernreactoren van Tihange, die net als de kernreactoren in Doel, geen beste reputatie hebben en regelmatig met problemen uit bedrijf worden genomen. Dit als achtergrond informatie. Mij ging het uiteraard alleen om de foto al is de kans op een kernramp in Tihange reëel aanwezig.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

12 Comments

  1. Goede morgen Sjoerd, rond Borssele hebben mensen ook al jodiumpillen gekregen maar ik hoop dat die nooit nodig zullen zijn. Ik val buiten dat gebied, maar je wil ook niet weten wat er allemaal in passerende schepen wordt vervoerd. Als je zo gaat leven, heb je geen leven meer denk ik. Overal kunnen mensen door rampen getroffen worden, of die nu door de natuur of door de mensen zelf worden veroorzaakt. Straks weer naar mijn jongste kleindochter en ik hoop dat die ook nog in een mooie wereld kan leven, daar moeten wij mede voor zorgen.
    Ik wens je een fijne donderdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.