Winkelcentrum de Plu
Winkelcentrum de Plu

Winkelcentrum de Plu

bVision & Photography

In mijn jeugd, die al heel wat jaren achter me ligt was Heerlen het centrum van de oostelijke mijnstreek. De mijnen waren toen nog open en Heerlen was een bruisende stad. Een stad met een stadsbestuur wat het altijd beter weet dan de burgers. Het centrum van nu is op sterven na dood. En als het zo doorgaat wordt het ook nooit meer wat. Ondanks een gigantisch Maankwartier wat nu langzaam tot ontwikkeling komt. Heerlen had het Centrum, bouwde “Het Loon”, bouwde “De PLu”, bouwde “Het Corio”, bouwde “de Klomp”. Maar geen van deze winkelcentra voldeed aan de vraag van het publiek, Zelfs het Corio wat wel in het centrum ligt kan zijn draai niet echt vinden en de rest is leeg, of bijna leeg. En nu komt weer ergens aan de rand van het centrum, bij het station, het Maankwartier. Ik kan u voorspellen dat de meeste centra die ik hiervoor op heb genoemd, gedoemd zijn tot leegstand en er straks uit zien als sloopterrein zoals winkelcentrum “De Plu” in de jaren zeventig gebouwd, waarvan ik afgelopen week deze foto’s heb gemaakt. Een trieste aanblik, maar wel mooi om te zien…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. Den Bosch heft nog een oud centrum, maar ook hier raakt het karakter verloren.
  En de winkelcentrums in de buitenwijken hebben het zwaar te halen, ze veranderen maandelijks van samenstelling.

  Sjoerd …tot ……

 2. Ria van Felius

  Als al dat puin weggeschept is komt er vast iets leuks voor in de plaats, een parkje misschien, of een groot terras waar je een biertje kunt drinken, of iets voor de kinderen, ik noem maar wat als het maar geen winkelcentrum is!

 3. Wieneke

  Misschien moeten ze eens wat anders verzinnen dan winkelcentra. Ze zien er toch allemaal hetzelfde uit eigenlijk. Best wel modern natuurlijk, maar ik vind er al jaren geen barst meer aan.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.