Lomahuis Hoensbroek
Lomahuis Hoensbroek

Lomahuis Hoensbroek

Amsterdamse stijl – Het had zo mooi kunnen zijn

bVision & Photography

Dit pand in Amsterdamse stijl aan de Buttingstraat in Hoensbroek is gebouwd in 1927 en ziet er niet al te best meer uit. Het is een rijksmonument, maar de eigenaar doet er niet veel aan. Langzaam maar zeker wordt het straks onbewoonbaar. Je zou toch denken dat je in zo’n pand wel de nodige activiteiten zou kunnen ontplooien, een mooi kantoor voor een advocaten firma of architectenbureau. Van oorsprong is het pand een gezellenhuis geweest voor protestantse mijnwerkers.

bVision & Photography

Allemaal mannen bij elkaar gehuisvest in een groot pand. Er waren in Hoensbroek meerdere van dit soort huizen ingericht voor de mijnwerkers van de staatsmijn Emma. Na de tweede wereldoorlog raakten dit soort gezellenhuizen in onbruik en met de mijnsluiting werden zo zelfs overbodig. Het Lomahuis, zoals het pand in de volksmond werd genoemd kwam in 1949 in bezit van de stichting Avondvrede, die het als bejaardenhuis in gebruik nam tot 1972.

bVision & Photography

Na 1972 vond je er alleen nog maar alleenstaande mannen, meestal overgebleven mijnwerkers die niet meer terug konden naar hun geboorteland en begon het verval. Het leverde onder de streep waarschijnlijk niet genoeg meer op om het complex in stand te houden en te onderhouden. De gemeente is in 2014 een procedure gestart om dit huis te redden, maar ondanks toezeggingen is dit eens zo mooie pand bijna slooprijp. Tenslotte nog een foto uit de goede oude tijd…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

19 reacties

 1. logbankje

  Zeker heel jammer, is een statige woning.
  Het rijk kan toch dwingen dat men het rijksmonument onderhoudt? Hans

  Ot. Je verzoekje is gedraaid in de show.
  Het programma is beluisteren op de pagina “Bank’s Radio”

 2. Goede morgen Sjoerd, wat zonde dat het huis zo slecht wordt onderhouden, zou er nog een redding komen? Ik hoop het maar dat zal dan snel moeten gebeuren anders kan het wel eens te laat zijn.
  Ik wens je een fijne vrijdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.