Het Kasteel van Hoensbroek
Het Kasteel van Hoensbroek

Het Kasteel van Hoensbroek

Vervolg op de ooievaars op stand

bVision & Photography

Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg is een van de grootste en mooiste kastelen van het land, en dat zijn niet mijn woorden. Dus op het verzoek van Jan van Afanja’s weblog treft u hier de ooievaar nogmaals aan maar dan met een beeld van het kasteel erbij. In het kasteel is tegenwoordig van alles te doen. Alle vertrekken zijn te betreden tot de Donjon toe, en dat is zelfs voor Europa uniek. In de bijgebouwen kunnen grote feesten gegeven worden en deze worden ook met de carnaval gebruikt voor zittingen. Het Kasteel is in verschillende fases gebouwd, het oudste gedeelte was van hout en is later afgebroken. Rond 1360 werd de donjon opgetrokken. En die staat nog steeds, deze datum geld dan ook als leeftijd van het oorspronkelijke kasteel. In latere eeuwen is het kasteel steeds verder uitgebreid tot wat het nu is.

bVision & Photography

Alleen op de bovenste foto staat het ooievaarsnest niet, alleen het kasteel zelf. Links daarvan staat de boom met het nest, zoals op de onderste foto wel te zien is op de meest rechtse boom. Aan water geen gebrek, maar daar kom ik later nog eens op terug.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

16 Comments

 1. Frank-103

  Hier in de wijk wordt met enige regelmaat je auto ondergescheten door een reiger of andere grote vogel, ik ben dus niet zo’n fan van die beesten. Het is dan van groot belang je auto snel te wassen anders vreet de vogelpoep de lak aan. Heel hachelijk!

 2. Ik zit op mijn eigen blog te kijken, maar ik zie dat ik die foto’s nooit heb neer gezet nog, dat was natuurlijk ook na web-log en voor wordpress dat ik terug kwam dat ik daar geweest ben… Ik zal nog eens kijken of ik het terug kan vinden en of het waardig genoeg is om ooit nog eens een blog over te maken.

  Dit, deze foto’s waar jij nu mee komt, dat is natuurlijk SUBLIEM! Prachtig! Laat de ooievaars maar lekker terug komen, sterker nog, laten ze wat wielen neerzetten op palen, zou prachtig zijn, brengt nog geluk ook 😉

  X

 3. Hoi Sjoerd,

  wat een schitterend kasteel…
  En dat jij die ooievaar hebt gespot! Ik ben er gek op… zag ze veel in Drenthe…
  Maar dus ook in Hoensbroek.

  Groetjes van Marlou

 4. Goede morgen Sjoerd, dat kasteel heb ik jaren geleden eens met mijn mmijn bezocht, het is inderdaad een prachtig kasteel. We hebben er van genoten. Ik wens je een fijne dinsdag toe.

 5. Mooie serie, Sjoerd. Dit completeert het beeld van de levensomstandigheden van dat ooievaarskoppel.
  Hier in de buurt zie ik ooievaars op gaswinningslocaties, in bomen en in paalnesten. Zo’n mooi kasteel is in dit verband nieuw voor me.

 6. Dat is een behoorlijk mooi kasteel. Misschien inderdaad wel het mooiste van het land. Daarom des te meer leuk dat dit koppeltje ooievaren er hun intrek genomen hebben om een nest te maken.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.