Spanning dat is zeker daar in Nieuwland
Spanning dat is zeker daar in Nieuwland

Spanning dat is zeker daar in Nieuwland

bVision & Photography

Het trafohuisje wat vandaag in de belangstelling staat is ingezonden door Hans Bank van het zeer muzikale Logbankje. Ik durfde het bijna niet te zeggen, maar ik dacht eerst even aan zo’n openbaar bad- of pishokje met al die blauwe tegeltjes. Bij nader inzicht bleek het toch een transformatorhuisje te zijn. Het ligt er ook nog eens super, zo voor die woontoren. Dit was de bijgaande tekst:

bVision & Photography

De wijk Nieuwland in Amersfoort noord is in 2001 opgeleverd en is dus een jonge Vinex-wijk. Zo kwam ik na mijn bezoek aan de tandarts een klein trafohuisje tegen, was me nog niet eerder opgevallen. Het is een heel speciale uitvoering. Door de nieuwe stikker herkende ik het als trafohuisje. Maar ja, Sjoerd en trafohuisjes maakt je scherp. Het is een hoogspanning verdeel station en ligt aan de Lageboog, onder de woontoren aan de Watersteeg, een herkenningspunt als je over de A1 aankomt rijden.
Vriendelijke groet, Hans Bank

bVision & Photography

De wijk Nieuwland is opgedeeld in vijf delen. Deze delen zijn het Stadskwartier, de Lage Hoven, de Hoge Hoven, het Waterkwartier. Een deel wat aanvankelijk was voorbestemd voor kantoorterrein, is uiteindelijk het vijfde deel geworden: Stadstuin. In het midden ligt het centrum dat verder geen naam als kwartier kent en daarmee eigenlijk een zesde wijkgedeelte is. De wijk Nieuwland kent veel vijvers en sloten. Door de wijk loopt een rondweg waarvan de naam wisselt per kwartier. Wel eindigt de naam van de rondweg telkens op -dreef. De wijk is omringd door een wal, gemaakt van afgekeurde bakstenen. (bron: wikipedia)

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

 1. Hier staat een compleet badhuis midden in de stad, winkelcomplex met al die tegeltjes zo, blauw, geel, groen, hier was de AH ook zo… zal wel mode geweest zijn bedenk ik mij nu voor toen.. tijdgeest, al was het badhuis/supermarkt complex wel van midden jaren ’80 al, hahaha

  Bijzonder en apart!

  X

 2. logbankje

  Dank je Sjoerd voor het plaatsen, zelf vind ik het ook een bijzonder trafohuisje.
  Dank voor de aanvulling op de informatie, het is een water rijke wijk. Hans

 3. Het gebeurt nog maar weinig dat dit soort nieuwe huisjes uit steen wordt opgetrokken. Vaak staan er alleen nog wat grijze verdeelkasten en een ander grijs kastje voor de straatverlichting van de gemeente. Die staat hier een stukje verderop. Of er een trafo in staat betwijfel ik. Moet door die ene deur kunnen, een andere bredere deur vond ik niet. De kans is groot dat er alleen verdeling en zekeringen in zitten.

  Het leuke is wel dat dit soort e-huisjes door een architect wordt verzonnen. Alliander en dergelijke verdienen duidelijk nog genoeg.

 4. Frank-103

  Ik vind het indrukwekkend dat Hans voor of na een bezoek aan de tandarts in staat is om transformatorhuisjes te denken, ik sta dan meestal in de survival-stand, zelfs treinen en een big mac interesseren met dan niet.

 5. Goede morgen Sjoerd, bij Nieuwland moest ik gelijk aan het dorp denken waar mijn schoondochter vandaan komt, het wordt altijd gelijk genoemd met het buurdorp St Joosland. Ik weet eigenlijk niet waarom het als één geheel wordt beschouwd. Dat zou ik een moeten opzoeken.
  Een fijne zondag gewenst.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.