Geleenbeek -5- Eikendermolen
Geleenbeek -5- Eikendermolen

Geleenbeek -5- Eikendermolen

bVision & Photography

We steken de weg over en komen aan op het landgoed Terworm Een vrij drassig terrein was dit vroeger, met allemaal kleine zelfstandige bronnen en vijvertjes. Vroeger lag er een klein kasteel, maar als boer heb je daar weinig aan. En als boer heb je meer aan molens die het graan maalden, dus kwam er een watermolen, de Eikender molen. Want water was er destijds in overvloed.Maar het gebied was niet stevig genoeg, na een aantal mijnverzakkingen en het wegpompen van grondwater door de mijnen werd dat steeds minder. Zoveel minder dat de molen niet meer kon draaien want de vijvers raakten leeg. Maar laten we maar gaan wandelen, we zien het vanzelf wel Als we de weg oversteken weten we niet wat ons overkomt. Het lijkt wel een stukje oerbos met zo links en rechts een plas water.

bVision & Photography

We lopen langs de beek richting Eikendermolen. Geen aangename wandeling voor mijn benen want je loopt aan alle kanten tussen het groen door, met een korte broek en brandnetels niet aan te raden, we naderen de eikendermolenweg, en daar ligt hij dan, de voormalige watermolen. De geschiedenis van deze molen gaat terug naar de dertiende eeuw. In het begin een houten middenslagrad , maar rond 1880 vervangen door een ijzeren bovenslagrad. Veel mocht het niet baten. De mijn industrie trok zoveel grondwaterweg dat de bronnen uitdroogden. In 1920 werd de molentak van de geleenbeek gedempt en de geleenbeek meanderde weer rustig verder. Toch leeft de molen verder. De moleninstallatie was nog in goede staat. In 1970 is de hele installatie verplaatst en gebruikt bij de restauratie van de volmolen in Epen.

bVision & Photography

Maar hoe zat het alweer met dat kasteel. Die ruïne moet dan toch ook hier in de buurt liggen. Na enkele omzwervingen, zag ik iets tussen de bomen, en dan komt de Urban Explorer in me weer boven. Al is het illegaal, maar daar moet ik dan naartoe. Het eens zo statige pand van de familie van der Lynden in het eikenbos (Eyckholt = Eikenbos) verworden tot wat klompen steen. In het begin van de 18e eeuw zette het verval in en wat u hier ziet is er van over gebleven. Een ronde weermuur en de hoek van een toren, kasteel Eyckholt.. Ze zeggen dat het er kan spoken en je in de nacht de kletterende hoeven van ridders te paard kunt horen langskomen. Droomt u mee, dan wandel ik alvast door naar het volgende deel, Kasteel Terworm.

bVision & Photography

colofon

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

Andere afleveringen

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
 12. De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 reacties

 1. Frank-103

  Erg fraai, dat Limburg, schitterende natuur!
  Oorspronkelijk zijn kastelen bedoelt om een veilige woonplaats te bieden, ook voor boeren, tegen rovers. De voorraden van de boeren konden er veilig worden opgeslagen, en bijvoorbeeld bij kasteel Ammerzoden, ook droog voor het geval de rivier weer eens overstroomde.Oorspronkelijk waren boeren dan wel blij met kastelen, maar ergens is het fout gegaan!

 2. Erg leuk om zo een beetje met jullie mee te wandelen in Limburg. Wat een totaal andere provincie is dit toch, zeker vergeleken met Friesland. Wij hebben een prachtig land, Sjoerd. Watermolens zijn super. In Twente heb je ook van die schitterende ouwe exemplaren.

 3. Wie gaat er dan ook in korte broek het bos in of de hei op, alleen al de gedachte aan teken, naast brandnetels, of distels nu ook, kaardebollen, kom op Sjoerd 😉

  Altijd als je in bos gebied gaat lopen, lange broeken aan, of lange rokken ook nog…. Nou goed, je hebt weer geleerd 😛 Prachtige wandeling net als de verhalen, mooi!

  X

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.