Geleenbeek -4- Hoeve Geleenhof
Geleenbeek -4- Hoeve Geleenhof

Geleenbeek -4- Hoeve Geleenhof

bVision & Photography

We zijn blijven steken in Welten, bij de Weltermolen maar we moeten verder, We steken de Welterlaan over en komen even door een stukje niemandsland. Drassig gebied met veel water, Een reiger verlaat de mistige plas. De Geleenbeek meandert rustig verder richting Douvenrade. Dat de beek ineens een stuk lager ligt vind zijn oorsprong in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Door historische mijnverzakkingen daalde daar de grond fors. Maar water stroomt gewoon door en maakt weer zijn eigen weg…

bVision & Photography

De Geleenbeek gaat eerst onder de Valkenburgerweg door en we komen aan de andere kant uit bij een geheel andere omgeving aan de ene kant hoogbouw, wat hier eigenlijk niet thuishoort, die bejaarden kunnen best verkassen. Maar aan de ander kant ligt weer een juweeltje van een hoeve. Al tweeduizend jaar is hier bewoning geweest, Heerlen heette toe nog Coriovallum en op deze plaats was een Romeins kampement, ideaal hier aan het water. Later ontstond hier een agrarisch nederzetting. De Geleenhof is een van de oudste locaties van Heerlen en is ook lang een belangrijke halteplaats geweest voor het postkoets verkeer tussen Aken, Heerlen en Maastricht.

bVision & Photography

De Geleenhof zoals deze er nu bijstaat dateert uit het einde 18e eeuw. Voor de verbouwing uit die tijd was de gesloten hoeve kleiner en waarschijnlijk omgracht. Het eigenlijke huis lag aan de kant van de Geleenbeek. Hier lagen begin 19e eeuw nog twee delen van een gracht. Van de vier vleugels van het monument is de noord-westelijke het oudste, namelijk 16e of 17e eeuw Momenteel is er een Brasserie gevestigd. De verleiding is groot, maar gelukkig zijn ze op dit vroege uur nog niet open (7 uur in de ochtend). Wel was er al een aardige dame in de keuken aanwezig die vriendelijk naar deze arme wandelaar zwaaide, Maar goed verder richting Nieuw Eickholt. Toch maar even niet naar de hoogbouw aan de andere kant kijken. De beek trekt zich hier niets van aan en meandert verder naar de volgende aflevering

bVision & Photography

colofon

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

Andere afleveringen

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
 12. De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 reacties

 1. Pingback: Geleenbeek -9- Kasteel Rivieren. – bVision.nl

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.