Geleenbeek -3- de Weltermolen
Geleenbeek -3- de Weltermolen

Geleenbeek -3- de Weltermolen

bVision & Photography

We verlaten het gebied bij Auberge de Rousch en steken de weg over om uit te komen in Welten. Hier ligt naast de Geleenbeek een groot bezinkbassin voor regenwater. Bij hevige regenval lopen de riolen vol met regenwater en via een overstort worden het bassin gevuld en kan het rioolslib bezinken zodat het niet in de beek terecht komt.

bVision & Photography

Achter het bassin ligt een z.g. groene berging waar het water dan in terecht komt. De Geleenbeek stroomt meanderend verder langs de Weltervijver.
In Welten vinden we twee oude panden Huize de Doom en Huis Strijthagen (van voor 1381) beiden hebben niets te maken met de Geleenbeek, worden hier dus ook niet verder behandeld.

bVision & Photography

De Geleenbeek houdt de Weltervijver op hoogte. die ook de voedingsbron is voor de daarachter gelegen Weltermolen. Deze watermolen hoorde bij huis Strijthagen en is ook voor 1381 al gebouwd. De molen is gerestaureerd in 1982. Naast de molen is een woonhuis aangebouwd. De molen is nog operationeel en is tijdens bezoekersdagen in werking. Maar we gaan verder naar de Valkenburgerweg, waar de Geleenbeek met een duiker onder de weg door gaat.

bVision & Photography

colofon

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

Andere afleveringen

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
 12. De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

 1. Pingback: Geleenbeek 10 – De Olie- en de Brommelermolen – bVision.nl

 2. Pingback: De Geleenbeek 11 – De RWZI Hoensbroek – bVision.nl

 3. De molenrad is altijd heel mooi om te zien als ze het water op scheppen. Ik zag ook nog een oude molenas op je foto staan en dat is wel een stukje antiek toch? En ik vond ook je schrijver heel mooi. Recht uit het hart en de gedachten van wat je ontmoette. Ik wens je een gezellige Zondag toe. Het wordt weer veel te warm dus goed drinken is wel gewenst.

 4. als ik de foto’s zie heb ik al zin om daar te gaan wandelen, het doet me denken aan een wandeling in de maten in Genk en daar ga ik ook graag.
  En wat je schrijft, het is zeker veel fijner je eigen woorden te gebruiken, een blog maken met wikipedia of zo is maar niks
  Een @->- voor jou.

 5. Goede morgen Sjoerd. Bij watermolens moet ik denken aan een boek dat ik als kind heb gekregen (ze liggen trouwens nog op zolder in een boekenkist) dat heette : “De schat in de watermolen” Ik kende toe eigenlijk alleen de windmolens die watermolens kwamen in mijn buurt niet voor. Mooie foto’s heb je gemaakt van de watermolen en de molenvijver met vissers. Ik wens je een fijne donderdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.