We vertrekken van kasteel Rivieren op onze tocht verder langs de Geleenbeek. Een stukje vlak gedeelte door de weilanden naar het gehucht Oliemolen. Midden door de kasteelbeemden. Het gehucht bestond uit de daar gelegen oliemolen en wat boerderijen in de naaste omgeving. De oliemolen werd gebouwd zo omstreeks 1800 en was een door de Geleenbeek gevoede watermolen. De molenvijver is er nog, maar de geleenbeek stroomt nu aan de andere zijde van de molen. Tot 1960 is deze molen operationeel in berdijf geweest als op waterkracht aangedreven oliemolen. De molen ligt op een schitterende plaats en is oorspronkelijk geheel gebouwd uit mergelsteen met een pannen zadeldak. Na 1960 is het geheel verbouwd en aangepast als woning.
Even voorbij de oliemolen stroomt de Luiperbeek vanuit Weustenrade de Geleenbeek in en stroomt verder naar de volgende watermolen, de Brommel(d)er molen. De Brommelermolen is gebouwd als graanmolen en behoorde tot het bezit van het kasteel Wijnandsrade. Op een van de gevelstenen is te zien dat de eerste molenvorm stamt uit 1490. Aan het begin van de 20ste eeuw kreeg de molen te maken met mijnschade en nam ook de toevoer van water door de Geleenbeek af, net als bij de voorgaande molens. Na de tweede wereldoorlog werd het minder en minder. Uiteindelijk is de molen stil gelegd en werd de molentak gedempt. Daardoor kreeg de Geleenbeek weer haar oorspronkelijke loop terug.
De Geleenbeek stroomt onder de weg door, waar ook weer netjes een fauna passage is, richting autoweg A76, waarbij we deze via een duiker passeren om uit te komen bij de grootste misser, de afvalwaterzuivering van Hoensbroek. Daar pakken we de draad in het volgende deel weer op. Het kaartje onderaan is overigens van ik dacht rond 1925, toen stroomde de Geleenbeek nog aan de goede zijde van de molens.
colofon
Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.
Andere afleveringen
- De oorsprong in Benzenrade
- Auberge de Rousch
- Weltermolen
- Geleenhof
- Eyckholt – Eikendermolen
- Kasteel Terworm
- Prickenis
- De motte van Ten Esschen
- Kasteel Rivieren
- De Oliemolen en de Brommelermolen
- De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
- De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek
Pingback: Geleenbeek -14- De molens en Kasteel Terborgh – bVision.nl
Pingback: Geleenbeek -13- De Mulderplas – bVision.nl
Prachtig gewoon, leuk om te zien ook, en ook hier brengt het herinneringen terug, al zaten wij wel wat lager? geul dal???…
X
Toch heb ik altijd met veel plezier in Limburg vakantie gevierd.
De omgeving van Geleenbeek is er wel een voorbeeld van.
De oude molentak is nog wel te herkennen in het landschap. Hans
Mooi stukje historie.
Dat is weer een mooie vervolgserie, Sjoerd. Vooral die molen vind ik erg mooi. Dit type molen zien we hier in het noorden niet.
Mooie buurt !
Lie(f)s.
Heerlijk even ontspannen met je mee gelopen. Ik vind het wel een mooie tocht.
Love as Always
Di Mario
je kent je buurt precies goed, het is fijn dat je er nu meer tijd voor hebt, ik zie je wandelingen graag
.* Een @->- voor jou.
Dat was weer een heel mooi tochtje….!!