Geleenbeek -13- De Mulderplas
Geleenbeek -13- De Mulderplas

Geleenbeek -13- De Mulderplas

bVision & Photography

Vanuit Kathagen stroomt de Geleenbeek richting het buurtschap Thull. Daar maken we even een uitstapje naar de naast de Geleenbeek gelegen brouwerij van de familie Meens. In 1870 stichtte Joseph Meens daar naast een boerderij ook een brouwerij. In het begin met bovengistend bier, maar rond de eeuwwisseling met ondergistend “Beiersch bier”. Het bier werd in eerste instantie alleen in de omgeving van de brouwerij gedronken. Zo rond 1960 kwam hierin een kentering en werd het bier langzaam maar zeker over heel Nederland verspreid. De inmiddels gemoderniseerde brouwerij levert sinds 1993 ook exportbier naar andere Europese landen en naar Amerika. Het bier wordt gebrouwen met zacht en zuiver water uit een eeuwen oude diepe bron. Vroeger was het bier vooral bekend als Meens bier, maar reeds geruime tijd is het bier bekend onder zijn merknaam en is ook de naam van de brouwerij aangepast. Het lekkerste ambachtelijke bier van Zuid-Limburg wordt als ALFA bier gebrouwen in Thull.

bVision & Photography

Na de brouwerij komen we aan de Mulderplas, destijds een moerasgebied waar de Staatsmijn Emma en Staatsmijn Hendrik vroeger hun afvalwater loosde op de plaats waar de Muldermolen stond, deze molen werd in 1950 verplaatst naar de huidige lokatie, achter de slikvijver en het is een van de weinige molens die niet geheel in verval is geraakt. In de volksmond werd de Mulderplas de slikvijver genoemd. Het vervuilde afvalwater bevatte nog veel zwevende delen uit de kolenwasserijen, en dat bezonk in de Mulderplas als slik (kolengruis).

bVision & Photography

Na de sluiting van de mijnen bleef er een zwaar vervuilde plas over met meer slik dan water en met zwarte oevers tot aan de Geleenbeek, verboden gebied. Ik herinner me nog de borden die dit daar aangaven, pas in 1984 werd begonnen met de sanering van deze plas. In 1989 was de sanering klaar en nu vinden we er een prachtige omgeving met een grote visvijver. Er broeden zeldzame vogels en als je geluk hebt vind je er ook het ijsvogeltje. De Mulderplas valt nu onder Natuurmonumenten. Wij vervolgen onze weg langs de Geleenbeek richting Schinnen. Een mooi stukje bosrijk gebied tussen de Mulderplas en de Geleenbeek. In Schinnen, na de brug, gaan we de volgende keer verder.

bVision & Photography

colofon

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

Andere afleveringen

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De RWZI Hoensbroek
 12. De Kathager Molen
 13. De Mulderplas
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

9 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.