
Vandaag voorlopig de laatste aflevering van de Geleenbeek Het weer zakt in en de mooie foto’s worden automatisch ook minder nu de herfst is ingetreden en de bomen bijna kaal zijn. In het voorjaar gaan we daarom weer verder richting Geleen. Maar vandaag gaan we richting kasteel Terborgh. Na de Mulderplas en de daar gelegen Muldermolen stroomt de Geleenbeek eerst onder de stationsstraat door. Een mooie visvijver ligt rechts naast de Geleenbeek, maar wij gaan links over het zwarte pad richting Heisterbrug. Daar vonden we vroeger twee molens, de Heisterbrugger oliemolen (1566) op de linkeroever en de Heisterbrugger korenmolen(1848) op de rechteroever. In 1863 brandde de oliemolen uit en werd niet meer hersteld. In 1939 werd het stuwrecht van de Heisterbruggermolen en de Borgermolen afgekocht. Daarna werd de beek verlegd naar de andere zijde van de korenmolen. het gebouw van de Heisterbrugger korenmolen is een rijksmonument.

We gaan verder met de Geleenbeek met een kleine maar… De beek heeft hier niet meer zijn oorspronkelijke loop, maar wij doen alsof en gaan verder naar de Borgermolen destijds gelegen op de rechteroever van de Geleenbeek de molen stamt uit 1500 en is een van de mooiste molens langs de oever van de Geleenbeek. Twee verdiepingen en een schilddak was destijds niet gebruikelijk en de molens vind je dan ook terug op veel schilderijen die er in de loop van zijn bestaan van zijn gemaakt. Het was een korenmolen die tot in het midden van de jaren dertig in bedrijf geweest. De molen was toen reeds zodanig vervallen dat herstel als molen niet lonend was. Naast de molen, destijds op de linkeroever van de Geleenbeek, vinden we kasteel Terborgh ook wel Huis Schinnen genaamd.

Weinigen weten dat ook hier oorspronkelijk een motte lag met daarop een burcht (Burgus), gebouwd door de Romeinen. De Motte (een soort terp) was destijds wel nodig in dit drassige Geleenbeekdal. wanneer we later in de geschiedenis kijken staat hier een kasteel (1285). Het kasteel dankt zijn echte bekendheid echter aan de Bokkenrijders. Net zoals in Kasteel Hoensbroek en Kasteel Amstenrade werd op kasteel Terborgh recht gesproken (of afgedwongen) en diende de kastelen meteen als gevangenis voor dit stelletje onverlaten. Voor de deur van het kasteel staat een hardstenen kruisbeeld met de inscriptie “Salvo Falclas Domine Schinenses” , ofwel zorg voor de veiligheid van de inwoners van Schinnen. Dat was ook wel nodig want de grootste concentratie aan Bokkenrijders vonden we in Wolfhagen, een buurtschap aan de andere kant in Schinnen. Na dit uitstapje gaan we verder langs de Geleenbeek die nu aan de andere kant van het kasteel richting Oude Kerk stroomt waar we de volgende keer starten met een nieuwe serie over de Geleenbeek zo ergens rond Maart-April 2020.

colofon
Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.
Andere afleveringen
- De oorsprong in Benzenrade
- Auberge de Rousch
- Weltermolen
- Geleenhof
- Eyckholt – Eikendermolen
- Kasteel Terworm
- Prickenis
- De motte van Ten Esschen
- Kasteel Rivieren
- De Oliemolen en de Brommelermolen
- De RWZI Hoensbroek
- De Kathager Molen
- De Mulderplas
- Kasteel Terborgh

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek
Prachtige plek, zie me zo zitten op het terras met een lekker biertje in het zonnetje 🙂
Ja het seizoen op de Geleenbeek gaat ook voorbij.
Ik merk dat ik in het verlenden wel het een ena ander heb gemist. Hans
Daar hebben wij met onze vrienden tijdens een wandeling ik meen vorige winter nog koffie gedronken, leuk!
Telkens weer bewijs jij dat je in een prachtomgeving woont.
Vriendelijke groet,
Mooie, apart stijl hé !
Lie(f)s.
leuk om met jou te kunnen meelopen Sjoerd..
heel knappe foto’s en interessante weetjes in dit voorlopig laatste logje
groeten
Een wandeling met mooie gebouwen en interessante verhalen en weetjes weer.
ha die Sjoerd,
wat fijn, dat we steeds een stukske met je mee mogen lopen.
Dit is toch wel zo’n mooi gebied en van die fijne wandelingen!
groetjes van Marlou
.
Ik kom er vandaan, maar kende de informatie over de molens niet, weer wat geleerd. Kasteel Terborgh, onze trouwlocatie, uitgaansgelegenheid en nu heerlijk terras blijft een bijzondere plek..
Goede morgen Sjoerd. Weer een mooi stukje geschiedenis met een fijne wandeling er aan vast geknoopt.
Ik wens je een heel goede donderdag toe.
bij het zien van je eerste foto zat ik meteen al in de relax mode.
Love as always
Di mario
Een mooi tochtje, en dat terrasje lijkt me prima voor als het zonnetje weer komt schijnen…!
Leuk om lezen deze historische feiten. De wandeling is ook mooi.
het is een mooie wandeling, ik zie me daarna in de zomer op dat terras zitten
.* Een @->- voor jou.