Geleenbeek -9- Kasteel Rivieren.
Geleenbeek -9- Kasteel Rivieren.

Geleenbeek -9- Kasteel Rivieren.

bVision & Photography

We verlaten de Heerlense kant van dit gebied en duiken onder de autoweg door om uit te komen in het maisveld met daarnaast een redelijk open vlakte. Toevallig op de laatste dag van werkzaamheden en overdracht van dit project naar het Waterschap Roer en Overmaas. Doel was het weer laten meanderen van de Geleenbeek in dit gedeelte van het Geleendal. Wel handig want een van de opzichters vertelde me meer over de ontwikkeling van dit traject. Uiteindelijk krijgen we ook hier weer een dichte begroeiing met naast de Geleenbeek het wandelpad. Een mooi stuk natuur erbij. Aan de onderzijde in het dal vinden we de Hoensbeek en vanuit klimmen komt de Retersbeek, en daar waar de drie beken verder gaan als Geleenbeek, vinden we Kasteel Rivieren (Voerendaal) een statig oud herenhuis.

bVision & Photography

Ik had het geluk dat de tractor van het waterschap de poort achter Kasteel Rivieren opende en vervolgens langs de Retersbeek verder ging. Dat stelde mij in de gelegenheid om ook vandaar wat foto’s te maken. De gracht rondom Kasteel Rivieren wordt gevoed door de Retersbeek en vervolgens stroomt het ter plekken in de Geleenbeek. De fundamenten van het kasteel dateren reeds van voor 1441, maar het huidige kasteel Rivieren stamt uit de 16e eeuw. Het kasteel is geheel opgetrokken uit mergel. Het geheel werd daarna nog een paar maal grondig verbouwd. In eerste instantie werd het kasteel ook als klooster gebruikt.

bVision & Photography

Op het bord bij het kasteel staat een tekst van Peter Crombach:
Associaties met de wereld van graancirkels en geesten dienen zich aan. Het kasteel zou een dankbaar onderwerp kunnen zijn in een spookverhaal, waarin flarden nevel de statige oude bomen omgeven tijdens het ochtendgloren. Waarin een witte schim dwars door de muur heen zweeft. Een aanraking uit het niets, een kille windvlaag, merkwaardige verschijnselen. Rondom het middernachtelijk uur, terwijl iedereen slapt, kraakt de vloer en klinker er voetstappen op de trap.
Gelukkig is de werkelijkheid vaak nog erger…. Maar we moeten verder. Na mijn uitstapje langs de Retersbeek keer ik weer terug om de Geleenbeek te volgen naar zijn volgende bestemming. Een kort uitstapje weliswaar, maar toch het wandelen waard.

bVision & Photography

colofon

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

Andere afleveringen

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
 12. De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

12 Comments

 1. Pingback: Geleenbeek -10- De Olie- en de Brommelermolen – bVision.nl

 2. logbankje

  Gelukkig gaat men de natuur weer terug brengen er is al genoeg gerooft.
  Je had geluk bij Kasteel Rivieren dat je foto’s kon maken en bij het kasteel hoort natuurlijk een spook vehaal. Hans

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.