Geleenbeek -8- De motte van Ten Esschen
Geleenbeek -8- De motte van Ten Esschen

Geleenbeek -8- De motte van Ten Esschen

bVision & Photography

We verlaten Hoeve Prickenis en zakken verder af langs de Geleenbeek. We moeten het bospad langs de Geleenbeek verlaten en gaan een stuk over het fietspad. Gelukkig naderen we weer een voetpad en steken de Geleenbeek over. Op het einde van het voetpad lopen we tegen de Motte van Ten Esschen aan.Het is een beetje moeilijk in beeld te brengen. Het is een stuk opgehoogd land waar een gracht omheen gegraven is. Helaas was het een doorlopende waterplas waardoor de ophoging te drassig was voor een stenen burcht. Om dat te ondervangen werd er een houten constructie gebouwd, de zogenaamde Mottenburcht. In de middeleeuwen beschermde deze burcht tegen wilde dieren en roversbenden. De motte van Ten Esschen is nog authentiek en een beschermd rijksmonument. Helaas is dit op de foto niet goed zichtbaar. Hoog gras en tweedimensionaal, dat gaat niet lukken.

bVision & Photography

Bij deze burcht werd later een hoeve en waarschijnlijk een watermolen gebouwd. Hoeve de Struyver, vroeger Groot Geitsbach genoemd, bestaat nog steeds, wel is deze in 1381 gebouwde hoeve in zijn huidige vorm zo rond 1700 herbouwd tot zijn huidige vorm. Al we al niet meer kunnen spreken van een hoeve, maar meer van een ruïne. Het is ook een rijksmonument, maar die gaat het niet meer redden volgens mij. Ingebouwd tussen de autowegen A76 en N281 heeft deze, net als auberge “de Rousch” uit een eerder deel, geen bestaansrecht meer voor een agrarisch bedrijf.

bVision & Photography

Vanuit de motte volgen we de beek naar een brug onder de autoweg A76 wij kunnen lopend naar de overzijde terwijl naast ons de Geleenbeek ook zijn weg zoekt onder deze weg door… We verlaten Heerlen en komen aan de andere kant uit in Voerendaal. Maar dat verhaal lezen we in het volgende deel over onze toch door het stroomgebied van de Geleenbeek.

bVision & Photography

colofon

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

Andere afleveringen

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
 12. De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

15 Comments

 1. Pingback: Go on a bike to: De motte van Wijnandsrade. – bVision.nl

 2. Pingback: Geleenbeek -5- Eikendermolen – bVision.nl

 3. Frank-103

  Die motteburcht lijkt wel een klein Romeins kamp, met een grote toren voor de voorraden van het dorpje. Hoer in de buurt hebben we wel een Romeins kamp en diverse kastelen, maar motteburchten zijn hier niet gevonden

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.