We verlaten Hoeve Prickenis en zakken verder af langs de Geleenbeek. We moeten het bospad langs de Geleenbeek verlaten en gaan een stuk over het fietspad. Gelukkig naderen we weer een voetpad en steken de Geleenbeek over. Op het einde van het voetpad lopen we tegen de Motte van Ten Esschen aan.Het is een beetje moeilijk in beeld te brengen. Het is een stuk opgehoogd land waar een gracht omheen gegraven is. Helaas was het een doorlopende waterplas waardoor de ophoging te drassig was voor een stenen burcht. Om dat te ondervangen werd er een houten constructie gebouwd, de zogenaamde Mottenburcht. In de middeleeuwen beschermde deze burcht tegen wilde dieren en roversbenden. De motte van Ten Esschen is nog authentiek en een beschermd rijksmonument. Helaas is dit op de foto niet goed zichtbaar. Hoog gras en tweedimensionaal, dat gaat niet lukken.
Bij deze burcht werd later een hoeve en waarschijnlijk een watermolen gebouwd. Hoeve de Struyver, vroeger Groot Geitsbach genoemd, bestaat nog steeds, wel is deze in 1381 gebouwde hoeve in zijn huidige vorm zo rond 1700 herbouwd tot zijn huidige vorm. Al we al niet meer kunnen spreken van een hoeve, maar meer van een ruïne. Het is ook een rijksmonument, maar die gaat het niet meer redden volgens mij. Ingebouwd tussen de autowegen A76 en N281 heeft deze, net als auberge “de Rousch” uit een eerder deel, geen bestaansrecht meer voor een agrarisch bedrijf.
Vanuit de motte volgen we de beek naar een brug onder de autoweg A76 wij kunnen lopend naar de overzijde terwijl naast ons de Geleenbeek ook zijn weg zoekt onder deze weg door… We verlaten Heerlen en komen aan de andere kant uit in Voerendaal. Maar dat verhaal lezen we in het volgende deel over onze toch door het stroomgebied van de Geleenbeek.
colofon
Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.
Andere afleveringen
- De oorsprong in Benzenrade
- Auberge de Rousch
- Weltermolen
- Geleenhof
- Eyckholt – Eikendermolen
- Kasteel Terworm
- Prickenis
- De motte van Ten Esschen
- Kasteel Rivieren
- De Oliemolen en de Brommelermolen
- De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
- De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek
Pingback: Go on a bike to: De motte van Wijnandsrade. – bVision.nl
Pingback: Geleenbeek -5- Eikendermolen – bVision.nl
Gelukkig staan hier nog wel mooie bomen.
toen waren burcht echt een toevluchtsoord.
Wel leuk om over de geschiedenis te lezen. Hans
een motteburcht was me totaal onbekend Sjoerd
volgens wiki zou er zelfs hier in de buurt nog een paar zijn
maar of er veel van overblijft is te betwijfelen
en die hoeve lijkt me hopeloos verloren
prettige avond
Leuk om zo met je mee te wandelen in een buurt waar je veel over weet te vertellen.
Die motteburcht lijkt wel een klein Romeins kamp, met een grote toren voor de voorraden van het dorpje. Hoer in de buurt hebben we wel een Romeins kamp en diverse kastelen, maar motteburchten zijn hier niet gevonden
Ik ga er toch van uit dat je het allemaal waarheidsgetrouw vertelt hoor 😉
Ik probeer de waarheid te benaderen, maar niet overal zijn over die periode gegevens van beschikbaar. Dan heb je wat boerenverstand nodig.
Je laat in deze serie wel Limburg op zijn mooist zien, lijkt me.
Hoi Sjoerd,
wat ben je toch een fijne gids.
Ik ben gek op dit land!
Groetjes van Marlou
.
Toffe plek !
Lie(f)s.
Foto 1, 3 en 4, doen het hem bij jouw prachtige verhaal!
X
Je beschrijvingen mogen van mij in de krant 🙂
Dat is nog een beste toch die je hebt afgelegd Sjoerd….
Love As always
Di Mario
ik zie me in gedachten langs dat beekje lopen, maar spijtig genoeg loopt er geen wegje naast
de foto’s zijn weer mooi om te zien
* Een @->- voor jou.