Go on a bike to: De motte van Wijnandsrade.
Go on a bike to: De motte van Wijnandsrade.

Go on a bike to: De motte van Wijnandsrade.

Na mijn verhaal over de Geleenbeek en de motte van Ten Esschen werd ik nieuwsgierig of er nog andere mottes waren. De eerste kandidaat lag binnen de actie radius van mijn E-scooter, Wijnandsrade. Een motte is eigenlijk een door mensen aangelegde aarden heuvel, vaak ook nog in een moerasachtige omgeving en vaak met water omgeven. Op de motte vonden we vaak een in hout opgetrokken toren. De meeste houten kastelen zijn niet bewaard gebleven en daarvan vinden we vaak alleen de resten van de heuvel, zoals hier in Wijnandsrade (gemeente Beekdaelen). Soms is de toren op de motte vervangen door een stenen burcht of kasteel. Ook daarvan weet ik er nog een paar te staan. Maar eerst deze bij Wijnandsrade. Waar men de motte verlaten heeft en er een kasteel naast gebouwd is. De motte wordt verder ingesloten door de Stefanuskerk van Wijnandsrade. Bij de motte van Ten Esschen was de heuvel nog nauwelijks zichtbaar, dat is hier een ander geval en is deze nog in volle glorie aanwezig. Overigens is de Burcht van Leiden het mooiste voorbeeld van een mottekasteel met een stenen burcht.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

17 Comments

  1. Frank-103

    Ik heb na je vorige bericht in wikipedia gekeken, maar motte’s hebben we niet in Noord Holland. Wel waterburchten, zoals het Muiderslot, maar die staan niet op een heuvel. Hier in de buurt zijn Romeinse gebouwen en zelfs een wachttoren gevonden, maar ook die moesten het voor de verdediging hebben van het teveel aan water in deze omgeving.
    Erg interessant dat je ze in Limburg op e-scooter afstand wel hebt, ik ben benieuwd wat je nog meer op de foto weet te zetten!

  2. logbankje

    Je E-scooter is een aanwinst, straks met mooier weer helemaal.
    Motte is voor mij een ontdekking, komt dat ik ben opgegroeid tussen de molens en fabrieken. Hans

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.