Geleenbeek -7- Prickenis
Geleenbeek -7- Prickenis

Geleenbeek -7- Prickenis

bVision & Photography

Vandaag is de tocht langs de Geleenbeek wat korter, dat ligt o.a. aan het feit dat ik een heel stuk moest omlopen voor ik op het startpunt aankwam. Er zit een spoorweg in het traject, de lijn Heerlen naar Maastricht en daar waar de Geleenbeek er onderdoor gaat, kom ik niet droog aan de overkant of ik moet zwemmen. Het goede is dat ik de beek weer snel gevonden had, ze zijn er met groot onderhoud bezig dus de bosschage langs de beek was minder dicht.

bVision & Photography

We steken de weg over en daar achter in het bos zie je de contouren van het meest illustere huis in de omgeving. Een koude rilling gaat oven mijn rug als ik het pand bekijk. De vroege middeleeuwen trekken aan je voorbij, ridders, struikrovers, galopperende paarden, schreeuwende mensen, Bokkenrijders, heel het verleden komt voorbij in mijn gedachten.Het is het oorspronkelijke Riddergoed van de Familie Prick van Geisbach. Op het huis staat het jaartal 1381. Omgeven door vijvers en beekjes lag het daar, midden in het bos. Klein Geisbach werd het genoemd. Wat groot Geisbach dan was leest u in het volgende deel.

bVision & Photography

Het ziet er niet uit, maar er is hoop. Het hele Terwormgebied is in beheer bij Natuurmonumenten. En het verhaal doet de ronde dat hoeve Prickenis weer in ere hersteld wordt. Als je aan de achterzijde langs de Geleenbeek loopt richting hoeve de Struiver, zie je dat er hard gewerkt wordt aan herstel. Maar het is een zeer groot pand waar momenteel het achterdeel bewoond wordt. en het voorstuk geheel leeg staat. Ik heb het idee dat mensen in de buurt van Prickenis zich niet veilig voelen het is een spookachtig geheel. Maar we gaan verder langs de Geleenbeek, richting de Motte van Terworm. Dat wordt nog een wandeling op zich..

bVision & Photography

colofon

Deze teksten zijn niet gemaakt op basis van een uitgebreid historisch onderzoek, maar zo als ik de loop van de geschiedenis zie. Beschouw dit dus niet als een stuk met historische waarde maar zoals de oneliner van mijn blog. De naakte waarheid met een korreltje zout!.

Andere afleveringen

 1. De oorsprong in Benzenrade
 2. Auberge de Rousch
 3. Weltermolen
 4. Geleenhof
 5. Eyckholt – Eikendermolen
 6. Kasteel Terworm
 7. Prickenis
 8. De motte van Ten Esschen
 9. Kasteel Rivieren
 10. De Oliemolen en de Brommelermolen
 11. De Geleenbeek en de RWZI Hoensbroek
 12. De Geleenbeek en Kathager Molen
bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

14 Comments

 1. Pingback: Geleenbeek -6- Kasteel Terworm – bVision.nl

 2. logbankje

  Limburg is een mooie provincie.
  Het is een prachtige hoeve Prickenis zo met het torentje, jammer dat het onbewoond is.
  Zou mooi zijn als het zou worden opgeknapt.
  Over een mooie wandeling gesproken. Hans

 3. Goede morgen Sjoerd, wat een hoop geschiedenis heeft die beek meegemaakt, ik zie bijna nog ridders op hun paarden ronddraven.
  Hopelijk blijft dat riddergoed behouden en wordt het met respect gerestaureerd.
  Ik wens je een fijne donderdag toe.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.